BHOPAL A PRAYER FOR RAIN

ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΒΡΟΧΗ

ιστορικό, δράμα 2013

 Ένας νεαρός αμαξάς στην Ινδική Μποπάλ, πιάνει δουλειά σε ένα εργοστάσιο χημικών. Η διεύθυνση του εργοστασίου καταβάλει κάθε προσπάθεια για μεγιστοποίηση των κερδών και μείωση του κόστους. Με βάση αυτό το πλάνο, πολλά από τα μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο τίθενται εκτός λειτουργίας. Έτσι οι συνθήκες εργασίας όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους αλλά και ολόκληρη την πόλη.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ραβί Κουμάρ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ραβί Κουμάρ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ράντζπαλ Γιαντάβ, Μάρτιν Σιν, Καλ Πεν, Μίσκα Μπάρτον
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ινδία, Αμερική
bhopal a prayer for rain image
 Τον Δεκέμβριο του 1984, μία διαρροή σαράντα τόνων ισοκυανικού μεθυλίου από το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της αμερικανικής εταιρείας Union Carbide εγκατεστημένο στην καρδιά της πόλης Μποπάλ στην Ινδία, θα στερήσει τη ζωή σε σχεδόν 25.000 ανθρώπους και θα τραυματίσει περισσότερους από 100.000. Η βιομηχανική αυτή καταστροφή, χαρακτηρίστηκε ως η πιο σφοδρή στην ιστορία με ολέθριες συνέπειες, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής ως και σήμερα.
 Η ανεξέλεγκτη κίνηση κεφαλαίων, το υπέρ κέρδος, η μονοκρατορία του νεοφιλευθερισμού και οι απάνθρωπες παρενέργειές τους, θα μπορούσε να ήταν ένας τίτλος για την περιγραφή του παραπάνω γεγονότος. Τα υπανάπτυξη κράτη αποτελούν πρόσφορα εδάφη για πλήρη εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές, σε συνεργασία πάντα με την κλεπτοκρατική εξουσία. Η τακτική της μεταφοράς της βιομηχανικής παραγωγής ενθαρρύνεται σε τέτοια μέρη λόγο του χαμηλού κόστους παραγωγής, ενώ οι ελαστικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί, αποθρασύνουν τις πολυεθνικές που δεν λογοδοτούν σε κανέναν για την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις τρισάθλιες συνθήκες εργασίας που παρέχουν και την περιβαλλοντική καταστροφή που προξενούν.
 Καταγγελτική παραγωγή, με ντοκιμαντερίστικη καταγραφή, έτοιμες συγκινήσεις, ικανοποιητικό ρυθμό ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της, με αδύνατο σενάριο όμως και χωρίς να εισχωρεί τόσο όσο θα θέλαμε στους πολιτικούς και οικονομικούς μηχανισμούς που γεννούν τέτοιου είδους αποτελέσματα. Βλέπεται όμως με αμείωτο ενδιαφέρον λόγω της τραγικής ιστορίας που αφηγείται.
bigstar7.3 iconReviewed by My Films-In on bhopal a prayer for rainRating:7,3 out of 10



             





imdb
rottentomatoes