DALLAS BUYERS CLUB

DALLAS BUYERS CLUB     

δράμα, βιογραφία 2013 

 Πρόκειται για την πραγματική ιστορία ενός τεξανού ηλεκτρολόγου, ο οποίος μαθαίνει ότι πάσχει από έιτζ και ότι έχει υπόλοιπο ζωής 30 ημέρες. Ο Ρέν Γούντρουφ, αρχικά δεν πιστεύει ότι πάσχει από έιτζ, οι εξετάσεις του όμως δείχνουν το αντίθετο. Μέσα από την κόντρα του με τους θεράποντες ιατρούς, ερευνά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που του προτείνουν και βρίσκει ότι έχει φοβερές παρενέργειες. Έτσι στρέφεται σε εναλλακτικές θεραπείες με μη τοξικά φάρμακα και αφού τα δοκιμάσει στον εαυτό του, δημιουργεί ένα κλαμπ με μηνιαία συνδρομή, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες και άλλα άτομα που πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Στο δρόμο του όμως θα συναντήσει πολλά εμπόδια από το ιατρικό κατεστημένο και τις φαρμακοβιομηχανίες.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jean-Marc Vallée
ΣΕΝΑΡΙΟ: Craig Borten, Melisa Wallack
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
dallas buyers club image
 Θεωρούμε ως μη αναμενόμενη στην οσκαρική τελετή, τη συγκεκριμένη θεματολογία και ως εκ τούτου, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη να προκρίνεται μια τέτοια ταινία καταγγελτικού περιεχομένου. Αν και το θέμα της ανιχνεύεται αδρομερώς, ωστόσο οι αιχμές της βρίσκουν στόχους. Πίσω από την ιατρική και φαρμακευτική έρευνα μπορεί να μη βρίσκεται μόνο ο σκοπός της ίασης, αλλά μπορεί να κρύβονται και άλλα ζητήματα...
 Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη, αποτελεί η εμφάνιση και ερμηνεία του πρωταγωνιστή ΜακΚόναχι, που ενώ μέχρι πρότινος μας είχε συνηθίσει σε μέτριες επιλογές από πλευράς ρεπερτορίου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ταλέντο του έχει αρχίσει να αναδύεται μέσα από μια σειρά καλύτερων επιλογών και φυσικά μετά από την ερμηνεία του σε αυτή την ταινία, τα εύσημα δικαίως πληθαίνουν. Το dallas buyers club είναι μια ταινία one man show και ο ΜακΚόναχι είναι εκπληκτικός, εκρηκτικός και αποδίδει με πιστότητα τον χαρακτήρα του εκκεντρικού επιρρεπή στις γυναίκες και τα ναρκωτικά αντισυμβατικού ηλεκτρολόγου από το Τέξας. Ο Ρεν Γούντρουφ, παρ όλες τις διώξεις από την αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και την εφορία, κατάφερε με τη δράση του, να συμβάλει στην έρευνα για την καλυτέρευση της θεραπείας της συγκεκριμένη ασθένειας και να φέρει το ιατρικό κατεστημένο ενώπιον του δικαστηρίου, δίνοντας έτσι ελπίδες σε χιλιάδες πάσχοντες.
 Η ταινία στέκεται με σεβασμό απέναντι στα πραγματικά γεγονότα, χωρίς να χάνει καθόλου την σοβαρότητά της με τον εμπλουτισμό χιουμοριστικών στοιχείων. Να σημειώσουμε επίσης πως ο ΜακΚόναχι υποστηρίζεται από τον επίσης καλό συμπρωταγωνιστή του Τζάρετ Λίτο, που υποδύεται την τρανσέξουαλ Ράιαν. Και οι δυο για να παίξουν τους ρόλους έχασαν 20 και 13 κιλά αντίστοιχα. Θεωρείται πως η ταινία θα αποσπάσει το βραβείο για τον πρώτο και δεύτερο αντρικό ρόλο και όχι άδικα.
bigstar7,9 iconReviewed by My Films-In on dallas buyers club- Rating:7.9 out of 10



             





imdb
rottentomatoes