BLUE JASMINE

ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΤΖΑΣΜΙΝ     

δράμα 2013 

 Η Τζασμίν είναι μια νεοϋορκέζα, πρώην αριστοκράτισσα, που ζούσε στον πλούτο και τις ανέσεις. Αφού χάσει όλη της την περιουσία, θα αναγκαστεί να μετακομίσει στην αδελφή της στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα, αλλά κάποια στιγμή θα γνωρίσει έναν άντρα, ο οποίος θα μπορούσε να της χαρίσει και πάλι τον παλιό τρόπο ζωής της.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γούντι Άλεν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Γούντι Άλεν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κέιτ Μπλάνσετ, 'Αλεκ Μπάλντγουιν, Σάλι Χόκινς
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
blue jasmine image
 Ποια ήταν η Τζασμίν και η αδελφή της; Δεν ήταν αποτελέσματα της λάθος διαμόρφωσης των χαρακτήρων τους μέσα στην οικογένεια; Τρεις, τέσσερις φορές αναφέρθηκε στο σενάριο, πως οι θετοί γονείς τους, έλεγαν για την Τζασμίν πως προοριζόταν για μεγαλεία, πως ήταν πολύ διαφορετική από την αδελφή της, ακόμα ακόμα ότι "είχε τα γονίδια" για να γίνει κάτι διαφορετικό. Στη συνέχεια οι γάμοι που έκαναν δεν τις διαμόρφωσαν αναλόγως; Φυλακίζοντας την μια, στην ματαιοδοξία, στον κενό αριστοκρατισμό, μη αφήνοντας την να δει ποια πραγματικά είναι και την άλλη σε μια ζωή γεμάτη συμβιβασμούς, μιζέρια και κουτσουρεμένα όνειρα;
 Τι μπορεί να περιμένει κανείς από τη Τζασμίν ειδικότερα; Κατά πόσο ευθύνεται για όσα της συνέβησαν; Κατά πόσο ευθύνεται για τις αλληλεπιδράσεις που είχε με τους άλλους; Είχε λατρέψει τον εντυπωσιακό κόσμο του χρήματος και της μεγάλης, αλλά χωρίς ουσία, ζωής. Κοιτώντας το εφήμερο, το επιφανειακό, έχασε το ουσιαστικό, την πραγματική επικοινωνία με τα πράγματα, τη ζωή και τον εαυτό της. Από κει και πέρα δεν θέλησε να δει ποτέ κατάματα την πραγματικότητα και μοιραία το πλήρωσε. Και όταν κάποτε της δόθηκε ξανά η ευκαιρία να επιλέξει, επέλεξε πάλι τα ίδια δεσμά, το ψέμα και την πλασματική ευημερία. Αντίστοιχα και η αδελφή της επέλεξε πάλι τη μιζέρια, καθώς είχε μάθει να μην πιστεύει στον εαυτό της και να μην έχει προσδοκίες για τη ζωή της. Και οι δυο χαρακτήρες είχαν κάνει λάθος επιλογές και κατέληξαν πάλι πίσω, στα ίδια λάθη.
 Ο σκηνοθέτης φέρεται πολύ πιο σκληρά και ταπεινωτικά στον χαρακτήρα της Τζασμιν, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καυτηριάσει τον ματαιόδοξο κόσμο των νεοϋορκέζων αδίστακτων χρηματιστών και μεγαλοεπενδυτών, αυτών που ζουν μέσα στο δικό τους κόσμο, με αδηφάγα όρεξη για τον πλούτο και τις ανέσεις χωρίς να σκέφτονται ορθολογικά πως η ζωή έχει τα δικά της σκαμπανεβάσματα. Πως κάποια στιγμή ζώντας στο ψέμμα θα έρθει και το τίμημα. Όπως αναφέρει η Κέιτ Μπλάνσετ, πολλών ανθρώπων η αυταπάτη τους είναι κοινωνικοποιημένη και γιαυτό πιο εύπεπτη, ωστόσο ο χαρακτήρας της Τζασμίν είναι περισσότερο αληθινός γιατί είναι η μοναδική η οποία καταρρέει. Ο καθένας φαίνεται ότι εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα στην πλάνη του.
 Απαισιόδοξη ταινία και πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες ταινίες του Γούντι Άλεν, με σαφή αναφορά στην ταινία 'Λεοφωρείο ο πόθος' και τις ταξικές διαφορές όσον αφορά τη θέαση και τις αξίες της ζωής. Η ταινία επίκαιρη, αληθινή, σκληρή.
 Η υποκριτική δεινότητα δε της Μπλάνσετ, την θέτει σε σοβαρή υποψηφιότητα για να πάρει το όσκαρ.
bigstar8,2 iconReviewed by My Films-In on blue jasmine- Rating:8.2 out of 10



             





imdb
rottentomatoes