DE OFRIVILLIGA - INVOLUNTARY

ΑΚΟΥΣΙΑ

δράμα 2008

 Καλοκαίρι στη Σουηδία και οι συμπεριφορές αυτάρεσκης ιδιοτέλειας ή κακών αντιδράσεων αφθονούν. Ένας τριαντάχρονος προκαλεί τους φίλους του ενώ έχει καταναλώσει άφθονο αλκοόλ, δυο νεαρά κορίτσια μεθούν και εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, μια νεαρή δασκάλα συσπειρώνει εναντίον της τους συνάδελφους της και ένας μεγαλοαστός που τραυματίζεται αρνείται την ιατρική βοήθεια.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρούμπεν Όστλουντ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Έρικ Χέμεντορφ, Ρούμπεν Όστλουντ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Βίλμαρ Μπιόρκμαν, Λίνεα Καρτ-Λάμι, Λέιφ Εντλουντ Γιοχάνσον, Σάρα Έρικσον
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Σουηδία
akousia movie poster
 Ο Ρούμπεν Όστλουντ είναι θα λέγαμε ένας χρονικογράφος της ανθρώπινης συμπεριφοράς ή ένας κοινωνικός ανθρωπολόγος που συλλέγει πληροφορίες, εντοπίζει και περιγράφει με την ιδιαίτερη κινηματογραφική του γλώσσα, πολιτισμικά και κοινωνικά φαινόμενα διερευνώντας το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ταινίες του εξετάζουν τη δυναμική της ομάδας, τις αντιδράσεις, τις συμπεριφορές, τις επιλογές των ατόμων που βρίσκονται πάντα υπό πίεση ενός εξωτερικού φυσικού ή κοινωνικού παράγοντα. Είναι οι συνθήκες που ξεγυμνώνεται ο καθωσπρεπισμός και τεμαχίζονται τα κοινωνικά πρότυπα κι αυτό ενδιαφέρει τον Όστλουντ, να ξεσκεπάζει με κυνικό τρόπο αυτές τις στιγμές κατά τις οποίες ο  πολιτισμός μας ξεφτίζει και προδίδει την εξιδανίκευση και τις ψευδαισθήσεις που έχει για τον εαυτό του.
 Στο "Ανωτέρα βία" του 2014, ο Όστλουντ αποκαλύπτει την συμπεριφορά, τις προτεραιότητες και τα ένστικτα των ατόμων απέναντι σε μια ακραία φυσική απειλή, ελέγχοντας παράλληλα την οικογένεια ως ομάδα και ως κοινωνικό και πολιτισμικό δημιούργημα. Στο “Ακούσια”, εξετάζει τις πιεστικές επιδράσεις των κοινωνικών συνόλων και των κοινωνικών προτύπων συμπεριφοράς πάνω στο άτομο, μέσα από πέντε, αριστοτεχνικά δομημένες, απρόβλεπτες και ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες και δημιουργεί μια απλή επιφανειακά, μα στο βάθος πολυεπίπεδη ταινία κοινωνικού σχολιασμού συνδυασμένου με μαύρο χιούμορ, χωρίς να προσποιείται ότι προσφέρει συμπεράσματα ή εύκολες λύσεις.
 Σε μια οικογενειακή γιορτή μεγαλοαστών, ο πρεσβύτερος της οικογένειας τραυματίζεται με ένα πυροτέχνημα, αλλά αρνείται πεισματικά την ιατρική βοήθεια. Δυο έφηβες μεγαλοαστικών οικογενειών, αρέσκονται να ποζάρουν σε προκλητικά ενσταντανέ και η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ τις οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Ένας πρόσφατα διαζευγμένος οδηγός λεωφορείου, όταν επιθεωρεί το όχημα βρίσκει μια κουρτίνα σπασμένη και αποφασίζει να κρατήσει όλους τους επιβάτες στο σημείο στάθμευσης, μέχρι να αποκαλυφθεί αυτός που προκάλεσε τη φθορά. Σε μια άλλη γιορτή, μια ομάδα ανδρών κάτω από την επίδραση του αλκοόλ προβαίνουν σε παιδαριώδεις συμπεριφορές και κάποιος από αυτούς παρενοχλείται σεξουαλικά. Σε ένα δημοτικό σχολείο, μια νεαρή δασκάλα βλέπει έναν αρχαιότερο υπηρεσιακά εκπαιδευτή να φέρεται βάναυσα σε έναν μαθητή και τολμά να το αναφέρει στο προσωπικό του σχολείου. Καθώς οι ιστορίες εκτυλίσσονται, το απειλητικό κλίμα και η βία εντείνονται. Οι μικρές αποφάσεις φέρνουν μεγάλες και απρόβλεπτες συνέπειες και καμία επιλογή δεν είναι εύκολη για τους ήρωες, που είτε θα συμμορφωθούν με την ομάδα, είτε βάναυσα θα αποξενωθούν.
 Ένα μωσαϊκό της σύγχρονης σουηδικής κοινωνίας, μικρά χρονικά ανθρώπινων συμπεριφορών που προβάλλουν τον ασφυκτικό έλεγχο της ομάδας και των κοινωνικών προτύπων πάνω στο άτομο, τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα συνδέονται σε μια ομάδα και την ομαδική δυναμική, ενταγμένα σε μια ιδιαίτερη εκφραστική μορφή με μεγάλα σε διάρκεια πλάνα, κάμερες που δείχνουν από απόσταση τη σκηνή δράσης, γωνίες λήψης που ξαφνιάζουν και στιλ αφήγησης που εισχωρεί πολύ πιο κάτω από το επίχρισμα της κοινωνικής ευπρέπειας, εμφανίζει τα ρήγματα της ανθρώπινης ηθικής, εντυπωσιάζει και προβληματίζει.
bigstar6,7 icon Reviewed by Chryssa Scopelitou, on involuntary- Rating:6,7 out of 10

             



imdb
rottentomatoes