SONG OF THE SEA

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

κινούμενα σχέδια 2014

 Ο μύθος των Σέλκι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός αγοριού, του Μπεν και της μικρής αδελφής του, Σιρς. Όταν η γιαγιά τους τα πάρει κοντά της για να τους προσφέρει ένα καλύτερο σπιτικό, αυτά θα αποδράσουν προκειμένου να σώσουν των κόσμο των μαγικών πλασμάτων της θάλασσας μπαίνοντας έτσι σε μια απίστευτη περιπέτεια.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τομ Μουρ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τομ Μουρ Γουίλ Κόλινς
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: φωνές Μπρένταν Γκλίσον, Λίζα Χένιγκαν, Ντέιβιντ Ραούλ, Λούσι Ο Κόνελ, Φιόνουλα Φλάναγκαν  
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιρλανδία, Δανία, Βέλγιο, Λουξενβούργο, Γαλλία
song of the sea movie image
  Με αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς και σκιτσαρισμένο στο χέρι κινούμενο σχέδιο, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν πανέμορφο θρύλο από τις λαογραφικές παραδόσεις της Ιρλανδίας, Σκωτίας και των νησιών Φερόε, σύμφωνα με τις οποίες οι Σέλκις είναι μυθολογικά πλάσματα, φώκιες στη θάλασσα, αλλά εάν βγάλουν το δέρμα τους μετατρέπονται σε πολύ ελκυστικούς ανθρώπους. Όταν είναι ολόγιομο το φεγγάρι, είναι δυνατό, μια Σέλκι (θηλυκή ή αρσενική) να βγει από τη θάλασσα και να βγάλει το δέρμα της για να μετατραπεί σε μια όμορφη γυναίκα ή σε ένα όμορφο άντρα. Συχνά λόγω της ομορφιάς τους, οι άνθρωποι προκειμένου να κρατήσουν κοντά αυτά τα πλάσματα κλέβουν το δέρμα τους και οι Σέλκι δεν μπορούν να επιστρέψουν στον ωκεανό. Αλλά εάν βρουν το δέρμα τους επιστρέφουν αμέσως στη θάλασσα.
  Υπάρχουν ιστορίες που αναφέρουν ότι άντρες κλέβουν από Σέλκις το δέρμα τους και κάνουν παιδιά μαζί τους. Σε αυτές τις ιστορίες, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, πάντα ανακαλύπτει το δέρμα της φώκιας, που συχνά δεν ξέρει τη σημασία του και έτσι η μητέρα επιστρέφει σύντομα στη θάλασσα. Η γυναίκα Σέλκι αποφεύγει συνήθως να δει και πάλι τον ανθρώπινο σύζυγό της, αλλά μερικές φορές φαίνεται να επισκέπτεται τα παιδιά της και να παίζει μαζί τους στα κύματα. Άλλες πάλι φορές, ο άνθρωπος δεν γνωρίζει ότι ο σύντροφός του είναι Σέλκι και κάποια στιγμή ξυπνάει και αυτός έχει φύγει. Μια άλλη ιστορία αναφέρει πως, παρά τις παροτρύνσεις της Σέλκι συζύγου του, ένας ψαράς απέπλευσε με επικίνδυνο καιρό και παγιδεύτηκε σε μια φοβερή καταιγίδα. Η σύζυγός του φόρεσε το δέρμα της, μετατράπηκε σε φώκια και τον έσωσε, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε, ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να επιστρέψει στο ανθρώπινο σώμα της και ως εκ τούτου χαρούμενη στο σπίτι της. Μερικές ιστορίες από το Σέτλαντ, έχουν Σέλκις που δελεάζουν τους νησιώτες στη θάλασσα, στο θερινό ηλιοστάσιο και οι ερωτοχτυπημένοι άνθρωποι δεν επιστρέφουν ποτέ στην ξηρά.
 Η ιστορίες με Σέλκις είναι γενικά ρομαντικές, θλιβερές τραγωδίες που εκφράζουν και συμβολίζουν τους αταίριαστους έρωτες, τους ανεκπλήρωτους, τους διαφορετικούς και γενικά παρουσιάζουν τον πόνο της απώλειας και της διαφορετικότητας, ενώ σαν μύθοι προσφέρουν στα παιδιά ηθική καθοδήγηση και φυσικά διασκέδαση.
 Το ‘Τραγούδι της θάλασσας’ είναι ένα μαγευτικό παραμύθι, οπτικά εντυπωσιακό, με ‘παλαιάς κοπής’ ζωγραφισμένα στο χέρι και για αυτό δισδιάστατα κινούμενα σχέδια, απλά και συνάμα εκλεπτυσμένα, που δημιουργούν την αίσθηση ενός παράξενου κόσμου με τα παλλόμενα από ζωή σκηνικά, τα εντυπωσιακά τοπία που εναλλάσσονται ανάμεσα στον πραγματικό και τον παράξενο κόσμο, γεμάτο από τους θρύλους και παραδόσεις των βόρειων χωρών που προαναφέρθηκαν. Τα σκίτσα είναι πανέμορφες ακουαρέλες που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Τομ Μουρ, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Άντριεν Μεριγκιό.
 Η αξέχαστη ιστορία ξεκινά με ένα πανέμορφο τραγούδι σε στίχους του κορυφαίου αγγλόφωνου ποιητή Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, σύνθεση του Μπρούνο Κούλες και σε συνεργασία με το ιρλανδικό γκρουπ Κίλα, "Έλα μακριά, ω ανθρώπινο παιδί, στα νερά και στα άγρια μέρη, με μια νεράιδα, χέρι-χέρι, γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος από θρήνο περισσότερο από ότι μπορείς να καταλάβεις".
 Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή, συναντάμε την οικογένεια του Κόνορ (Μπρένταν Γκλίσον), ενός φαροφύλακα σε ένα απομακρυσμένο νησί, που ζει με τη μέλλουσα σύζυγό του Μπρόνατς (Λίζα Χένιγκαν), το νεαρό γιο του Μπεν (Ντέιβιντ Ραούλ) και το αφοσιωμένο σκυλί του Μπεν, Κου. Η Μπρόνατς ξαφνικά πάνω στη γέννα εξαφανίζεται και η ιστορία μας μεταφέρει έξη χρόνια αργότερα, με τον Κόνορ να θρηνεί ακόμα για τη χαμένη του αγάπη και τον νεαρό Μπεν να ανταγωνίζεται σκληρά την μικρή αδελφή του, Σίρς (Λούσι Ο Κόνελ) την οποία είχε αφήσει η Μπρόνατς στην ακτή μόλις τη γέννησε. Η Σιρς είναι συνδεδεμένη με άλλους κόσμους και αυτό γίνεται φανερό όταν ανακαλύπτει ένα ένδυμα της μητέρας της κρυμμένο σε ένα μικρό μπαουλάκι, το οποίο όταν το φοράει αποκαλύπτεται ότι είναι μια Σέλκι. Η επαφή της με την θάλασσα την αναζωογονεί πολύ, αλλά το γεγονός αυτό βάζει σε ανησυχίες τον πατέρα της και πολύ περισσότερο την γιαγιά της που ταξιδεύει μέχρι τον φάρο, για να πάρει τα παιδιά και να τους προσφέρει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο σπίτι στην πόλη. Ο μικρός Μπεν αντιδρά που θα αναγκαστεί να αφήσει πίσω του τον αγαπημένο του σκύλο, αλλά δεν θα είναι για πολύ, τουλάχιστο όχι τόσο όσο νομίζει αρχικά. Τα παιδιά συνωμοτούν με σκοπό να αποδράσουν από το σπίτι της γιαγιάς και στο δρόμο αποκαλύπτεται πως, ο άλλος διαφορετικός κόσμος που υπάρχει παράλληλα με τον ανθρώπινο, έχει ανάγκη την Σίρς, η οποία θα πρέπει να φανεί δυνατή για να ολοκληρώσει μια αποστολή που μόνο αυτή μπορεί να την φέρει σε πέρας. Τότε μας παρουσιάζεται μια πολυπληθή και πολύχρωμη υπερφυσική παρέα, από νεράιδες, ξωτικά, τη Μάσα την κουκουβαγιομάγισσα (Φιόνουλα Φλάναγκαν) και τον θεό της θάλασσας Μακ Λιρ. Όλοι έχουν τον ρόλο τους σε αυτό το αξιολάτρευτο παραμύθι. Τι θα γίνει όμως όταν η μητέρα της Σιρς γυρίσει για να πάρει τη μικρή της κόρη σύμφωνα με τον μύθο;
 Τα κινούμενα σχέδια του Μουρ μας προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο από τους θησαυρούς της Ιρλανδικής και Σκωτικής λαϊκής κουλτούρας, που μεταδίδουν με αφάνταστα γλυκό τρόπο μηνύματα για την αγάπη, τους αδελφικούς δεσμούς, την απώλεια, την διαφορετικότητα, την αποδοχή του εαυτού και των άλλων, αλλά και τα θαύματα που μπορεί να συμβούν στον κόσμο μας, που για την λαογραφία της Ιρλανδίας είναι δεδομένα.
 Ο Μουρ επιλέγει να έχει τους ηθοποιούς που μιλούν σε διπλούς ρόλους. Δηλαδή ένας ηθοποιός κάνει τη φωνή για ένα πλάσμα από τον κόσμο των πνευμάτων αλλά και για έναν ανθρώπινο χαρακτήρα, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την συνδεσιμότητα μεταξύ των δυο κόσμων. Για παράδειγμα ο Γκλίσον κάνει τη φωνή του Κόνορ και τη φωνή του Μεγάλου Σενατσάι ή η Φλάναγκαν κάνει τη φωνή της μάγισσας Μάσας αλλά και της γιαγιάς. 
 Η ταινία καταγράφει μια εποχή πριν από την οικονομική άνθηση της Ιρλανδίας και τη μεταμόρφωσή της από φτωχή, σε μία από τις πλουσιότερες της Δυτικής Ευρώπης έστω και για λίγο. «Με την πρωτόγνωρη ευημερία» επισημάνει ο Μουρ, «οι ιρλανδικές ιστορίες έγιναν κάτι σαν σουβενίρ για τους τουρίστες παρά ένα ζωντανό κομμάτι της καθημερινής ζωής. Έχουμε γίνει πιο συνειδητά μέρος του αγγλόφωνου κόσμου. Αλλά τι είδους κοινωνία θέλουμε να έχουμε; Υπάρχει κάτι σημαντικό στη λαογραφία, στις ιστορίες που συνδέει τους ανθρώπους με το περιβάλλον τους και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε, γιατί χάνουμε κάτι πολύ περισσότερο από ό, τι κάποιες απλές ιστορίες όταν χάνουμε τη λαογραφία μας». 
 Εστιάζοντας στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και όχι στη δημιουργία μιας ιστορίας με δημοφιλείς ήρωες, όπως επίσης στο δισδιάστατο χειροποίητο σχέδιο και όχι σε αυτό που παράγεται από υπολογιστές, ο Μουρ δημιουργεί ένα διαχρονικό παραμύθι, μια αξέχαστη μαγευτική ιστορία με απίστευτες εικόνες- πίνακες ζωγραφικής, που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό των θεατών για πολύ καιρό.
 Να σημειώσουμε πως το φιλμ ήταν υποψήφιο στα φετινά βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων. Για εμάς αυτή η ταινία έχει πάρει το βραβείο.
 Απευθύνεται περισσότερο στους ενήλικες θεατές.
bigstar9,0 iconReviewed by Chryssa Skopelitou, on song of the sea- Rating:9,0 out of 10

             




imdb
rottentomatoes