TRASH

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

περιπέτεια, κωμωδία, εγκλήματος 2014

 Στις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, τρία παιδιά του δρόμου, ο Ραφαέλ, ο Γκάρντο και ο Ράτο, οι οποίοι βγάζουν τα προς το ζην δουλεύοντας στις χωματερές της πόλης, βρίσκουν μια μέρα στα σκουπίδια ένα πορτοφόλι, το περιεχόμενο του οποίου θα αλλάξει τη ζωή τους δραματικά.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στέφεν Ντάλντρι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρίτσαρντ Κέρτις, Φελίπε Μπράγκα, Άντι Μάλιγκαν (νουβέλα)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρίκσον Τεβέζ, Λουίς Εντουάρντο, Γκάμπριελ Γουέινστειν, Μάρτιν Σιν, Ρούνει Μάρα
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία
trash movie poster
 Η κινηματογραφία του Στέφεν Ντάλντρι (Μπίλι Έλιοτ Γεννημένος χορευτής, Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά, Οι Ώρες), επιχειρεί να εισχωρήσει κάτω από την φημισμένη ομορφιά του Ρίο, εκεί όπου οι άνθρωποι συνθλίβονται από την φτώχεια και τη βία, την καταπίεση και την αδικία, την πολιτική διαφθορά και την αστυνομική βαρβαρότητα. Παρά τις αδυναμίες στη διατύπωση της, η ταινία διαθέτει κάποια ατού, όπως η ερμηνεία των τριών μικρών πρωταγωνιστών της που μαγνητίζει και το ελπιδοφόρο μήνυμα της αλλαγής που μπορεί να επέλθει στον κόσμο μέσω της νεανικής δράσης.
 Ο  Ραφαέλ (Ρίκσον Τεβέζ) και ο Γκάρντο (Λουίς Εντουάρντο), είναι μικρά παιδιά τα οποία ζουν στις παραγκουπόλεις του Ρίο και εργάζονται σε μια χωματερή ως ρακοσυλλέκτες. Κάποια μέρα, ο Ραφαέλ βρίσκει ένα πορτοφόλι με χρήματα, αλλά και κάποια έγγραφα μαζί με ένα κλειδί. Ως αποδεικτικά στοιχεία τα έγγραφα και το κλειδί, θα μπορούσαν να σημάνουν την πτώση ενός ανέντιμου πολιτικού προσώπου, κάτι το οποίο όμως δεν γνωρίζουν οι μικροί ήρωες. Όταν η αστυνομία προσφέρει μια σημαντική αμοιβή για την επιστροφή του πορτοφολιού, οι δυο νεαροί καταλαβαίνουν ότι το εύρημά τους έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από όσο αρχικά νόμιζαν. Τα δυο παιδιά ζητούν τη βοήθεια του Ράτο (Γκάμπριελ Γουέινστειν), ο οποίος να ζει σε υπόγειες στοές και γνωρίζει τις συμμορίες της πόλης. Οι τρεις τους ξεκινούν την περιπέτεια για να βρουν τα μυστικά του πορτοφολιού, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγουν την αστυνομία, για την οποία έχουν καταλάβει με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι είναι διεφθαρμένη και ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτή. Παρόλο που θέτουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο, τα παιδιά είναι αποφασισμένα να κάνουν το σωστό και σε αυτό ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ο ιερέας Τζουλιάρντ (Μάρτιν Σιν) και η δασκάλα των αγγλικών Ολίβια (Ρούνει Μάρα) που εργάζονται στη φαβέλα τους.
 Εκτός από τον χώρο στον οποίο εκτυλίσσεται η ταινία, ο τίτλος αναφέρεται και στην αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, που για τις αδιάφορες ελίτ και την διεφθαρμένη αστυνομία δεν έχει καμία αξία. Τα προβλήματα της σύγχρονης Βραζιλίας, που κατά τα άλλα καταλαμβάνει την όγδοη θέση στην παγκόσμια οικονομία, μαστίζουν τον απλό λαό εδώ και δεκαετίες: τεράστιες οικονομικές ανισότητες, διαφθορά, μεγάλες υπεξαιρέσεις, πόλεμοι συμφερόντων, εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, περιφρόνηση των δικαιωμάτων των φτωχών και της μεσαίας τάξης. Η σκληρή πραγματικότητα που συνθέτουν τα παραπάνω προβλήματα, αφορά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια της Βραζιλίας που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. 
 Το “Trash” επιχειρεί να σκιαγραφήσει κάποια από τα μεγάλα αδιέξοδα της χώρας αυτής, με σκοπό την ανάδειξη των ανθρωπιστικών αξιών και την στηλίτευση της πολιτικής αδιαφορίας, ωστόσο, ο έστω απλοποιημένος κοινωνικός ρεαλισμός του, δεν ταιριάζει με την ανάλαφρη, μη συνεκτική διατύπωση. Το σενάριο συμβατικό και προβλέψιμο, δεν αποφεύγει τα μελοδραματικά κλισέ, ενώ η συνδυαστική του ρεαλισμού, της δράσης, της αγωνίας, της αισιοδοξίας και του κωμικού, δημιουργούν ένα επιδερμικό και αδύναμο αποτέλεσμα, κυρίως όσον αφορά τους στόχους της πολιτικής κριτικής που επιχειρεί και φιλοδοξεί να επιτύχει.
 Παρόλα αυτά, το μακρινό Ρίο που πάντα αποτελεί σημαντικό παράγοντα έλξης, έστω κι αν στην περίπτωση του φιλμ βλέπουμε τις αρνητικές πλευρές του, το εξαιρετικό μοντάζ του Έλιοτ Γκράχαμ ιδιαίτερα στις σκηνές δράσης, που κάνουν την ταινία γρήγορη, δυναμική και ατίθαση, όπως επίσης και η γοητευτική υποκριτική απόδοση των μικρών αγοριών, δημιουργούν το όμορφο περιτύλιγμα μιας προσπάθειας που βλέπεται ευχάριστα και χωρίς μεγάλες προσδοκίες.
Reviewed by My Films-In, on xenia- Rating:6,0 out of 10

           




imdb
rottentomatoes