LE MERAVIGLIE

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

δράμα 2014

 Όταν τελειώσει αυτό το καλοκαίρι, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για την Τζελσομίνα και την οικογένειά της. Ένα νεαρό αγόρι σε πρόγραμμα επανένταξης που θα φτάσει στο αγρόκτημα τους για δουλειά και η συμμετοχή της τοπικής κοινότητας σε έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό, θα σπάσουν τους αυστηρούς κανόνες με τους οποίους η οικογένεια μένει ενωμένη και θα ανατρέψουν την καθημερινότητα της.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άλις Ρορβάχερ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Άλις Ρορβάχερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου, Μόνικα Μπελούτσι, Σαμ Λούγουικ, Σαμπίνε Τιμοτέο, Άλμπα Ρορβάχερ, Λούις Χουίλκα
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία
le meraviglie movie poster
 Η ιταλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Αλίτσε Ρορβάχερ, επέστρεψε στη γενέτειρά της την Τοσκάνη, για τα γυρίσματα της νέας της ταινίας, "Τα θαύματα", για να αποτυπώσει με αλληγορικό τρόπο τις ευαισθησίες της σχετικά με την ύπαιθρο και τις αξίες της που χάνονται, την σύγκρουση δυο διαφορετικών κόσμων, αυτόν του μοντέρνου με τον παραδοσιακό, των παλιών ιδανικών και αυτών που φέρνει μαζί του ο ‘εκσυγχρονισμός’, μέσα από μια ασυνήθιστη, συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, που αιωρείται μυστηριωδώς ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, γεμάτης από εντυπωσιακές όσο και λιτές εικόνες της τοσκανικής υπαίθρου. Μια ταινία έκπληξη που απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών.
 Στην ύπαιθρο της Τοσκάνης, σε μια παλιά εγκαταλελειμμένη αγροικία, ζει μια οικογένεια μελισσοκόμων που αγωνίζεται να επιβιώσει, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Η ζωή στο αγρόκτημα είναι δύσκολη και σκληρή και τα χρήματα φτάνουν μόνο για τις βασικές τους ανάγκες. Ο πατέρας, ο Βόλνγκανγκ (Σαμ Λούγουικ), απόλυτος στις απόψεις του, περιφρονεί τις νέες μεθόδους γεωργίας και είναι αποφασισμένος να κρατήσει τον σύγχρονο κόσμο μακριά από την οικογένειά του, τον οποίο αντιλαμβάνεται ως διεφθαρμένο και αποτυχημένο. Η Τζελσομίνα (Μαρία Αλεξάντρα Λούνγκου) είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα κορίτσια της οικογένειας και αν και μόλις δώδεκα χρονών, θεωρείται η επικεφαλής του νοικοκυριού, αφού ο πατέρας της την προορίζει ως διάδοχο στο βασίλειο των μελισσών του. Ευφυής, ενδοτική και διαισθητική, αλλά και δυναμική και αποφασιστική, η Τζελσομίνα συνεργάζεται με τις μικρές της φίλες, τις μέλισσες, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Οι σχέσεις της με τον πατέρα της είναι πολύ στενές, αν και πιστή σε αυτόν και στις αυστηρές αξίες του, η νεαρή κοπέλα που βρίσκεται στην εφηβεία, λαχταρά να αλληλεπιδράσει περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο και να ξεφύγει από τον περιορισμένη πραγματικότητα της οικογένειάς της. Σε αυτόν τον κλειστό μικρόκοσμο έρχεται ο Μάρτιν (Λούις Χουίλκα), ένα μικρό, συναισθηματικά σημαδεμένο αγόρι που βρίσκεται κάτω από την επίβλεψη κοινωνικών λειτουργών, για να προσφέρει εργασία στο αγρόκτημα, το οποίο επενεργεί σαν καταλύτης στην επαναστατικές τάσεις της  Τζελσομίνας. Το τηλεοπτικό συνεργείο μιας ευτελούς εκπομπής που εμφανίζεται στην περιοχή και που σκοπό έχει να βραβεύσει σε ένα σόου την καλύτερη παραδοσιακή οικογένεια, ασκεί μαγευτική επίδραση στην νεαρή κοπέλα. Το σόου παρουσιάζει η Μίλι (Μόνικα Μπελούτσι), που σαν γοητευτική Σειρήνα θέλει να προσφέρει το θαύμα της μεταμόρφωσης στην Τζελσομίνα και τότε έρχεται η αναπόφευκτη σύγκρουση της μικρής οικογένειας με τον "καταπατητή" πραγματικό κόσμο, η σύγκρουση της γνήσιας παράδοσης με την πλαστή μοντέρνα, αφού η νεαρή θα θελήσει να πάρει μέρος στον διαγωνισμό παρά την αρνητική αντίδραση του πατέρα της.
 Με μια ιδιότυπη σημειωτική για το νόημα και το μυστήριο του φυσικού κόσμου και τη σχέση του ανθρώπου με αυτό, που την εντάσσει στην γεμάτη, από ονειρικές εικόνες που διαθέτουν κάτι απ΄το πραγματικό αλλά και ρεαλιστικές που διαθέτουν κάτι απ΄το ονειρικό, κινηματογραφία της, η Ρορβάχερ δημιουργεί μια διακριτική, συγκρατημένη και απλή αποχαιρετιστήρια επιστολή προς την ύπαιθρο και την παράδοση που χάνεται περικυκλωμένη από της αντιφάσεις της προόδου, όχι όμως με το ύφος ενός ρητορικού θρήνου, αλλά με τον εύθυμο τόνο των θαυμάτων που μπορούν να συμβούν στον δρόμο της μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, όταν συνυπάρχουν η νεανική ελπίδα και ο έρωτας.
bigstar7,2 icon Reviewed by My Films-In, on le meraviglie- Rating:7,2 out of 10

             




imdb
rottentomatoes