FOXCATCHER

FOXCATCHER

βιογραφία, δράμα 2014

 Βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, η ταινία αφηγείται την ιστορία της τραγικής σχέσης μεταξύ ενός πολυεκατομμυριούχου του Τζον Ντι Ποντ και δυο αθλητών της πάλης, του Μαρκ Σουλτς και του αδελφού του Ντέιβ.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπένετ Μίλερ
ΣΕΝΑΡΙΟ: E. Μαξ Φράι, Νταν Φούτερμαν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τσάνιγκ Τατούμ, Στιβ Καρέλ, Μαρκ Ράφαλο, Βανέσα Ρεντγκρέιβ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
foxcatcher movie poster
 Η αποτελεσματική στους στόχους της κινηματογραφία του Μπένετ Μίλερ ("Capote", "Moneyball"), μας μεταφέρει με αργό και απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο από την επιφάνεια των γεγονότων στο βαθύ υπόστρωμα της ιστορίας, όπου οι συγκαλυμμένες τις αλήθειες, κοινωνικές και ψυχολογικές, γίνονται οι σκοτεινές λεπτομέρειες της εικόνας του αμερικανικού ονείρου. Μια συνταρακτική δραματοποιημένη βιογραφία, στις αποχρώσεις του φόβου και της ανησυχίας, που παρασέρνει τον θεατή στη δύνη των καταπιεσμένων συναισθημάτων και του εντόνου απελπισμένου ανταγωνισμού των ηρώων της, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού.
 Βρισκόμαστε στο 1987. Ο Μαρκ (Τσάνιγκ Τατούμ) ζει κάτω από την ξεθωριασμένη δόξα του χρυσού μεταλλίου του το 1984. Παρά την επιτυχία του, ζει μια απομονωμένη και φτωχική ζωή. Ο αδελφός του, Ντέιβ (Μαρκ Ράφαλο), επίσης ολυμπιονίκης, είναι πιο στέρεος χαρακτήρας, προπονητής πάλης και οικογενειάρχης. Μεταξύ τους υπάρχει στοργή και αγάπη, αλλά και ανταγωνισμός από την μεριά του μικρότερου. Ο Μαρκ αισθάνεται πως μπορεί να αποδείξει ακόμα πολλά, έτσι όταν ο πολυεκατομμυριούχος Τζον Ντι Ποντ (Στιβ Καρέλ) έρχεται σε επαφή μαζί του με σκοπό να τον πάρει στην ομάδα του, ο Μαρκ βλέπει μια ευκαιρία ζωής μπροστά του. Σύντομα ευθυγραμμίζεται με τις φιλοσοφίες και τις φιλοδοξίες του πλούσιου και παράξενου Ντι Ποντ και γίνεται προστατευόμενος του. Η βαθιά επιθυμία του Τζον για συντροφικότητα, οικειότητα και αποδοχή, η τεράστια περιουσία του και τα ανεπίλυτα ζητήματα της οικογένειας του, που αφορούν κυρίως τη σχέση του με την επικριτική μητέρα του (Βανέσα Ρεντγκρέιβ), κάνουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό και η φύση του δεσμού του με τον Μαρκ σιγά-σιγά αρχίζει να αλλάζει και από πατέρα γιου γίνεται ένα δυσάρεστο εκκεντρικό παιχνίδι μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. Ο συχνά σιωπηλός ψυχολογικός πόλεμος και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών και το πιο σημαντικό, ο ανταγωνισμός του Ντι Ποντ με τη μητέρα του, είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε δράση που συμβαίνει στην οθόνη. Το θέμα περιπλέκεται περαιτέρω με τον Ντέιβ, που είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σώσει τον Μαρκ από τις απαιτητικές προσδοκίες του εαυτού του και του οποίου η προπονητική εμπειρία εκφοβίζει τον Ντι Ποντ με αποτέλεσμα να οδηγηθούν και οι τρεις τους σε μια τραγική κατάληξη.
 Ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ που διεισδύει με λεπτότητα στους περίπλοκους χαρακτήρες των ηρώων του, χωρίς να καταδεικνύει, αλλά ως επί το πλείστο να υπονοεί την υφή και τις αίτιες του εσωτερικού τους δράματος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα της απρόβλεπτης τροπής στα γεγονότα, χωρίς εντάσεις, χωρίς μελοδραματικές κορώνες ή φλυαρίες. Το Foxcatcher γίνεται μια αλληγορία για την φιλοδοξία, την αυταπάτη, την μοναξιά και τη θλίψη στην προσέγγιση του μεγαλείου, γίνεται κοφτερό νυστέρι για τους προνομιούχους κόσμους του πρωταθλητισμού που είναι συνυφασμένοι με κερδοσκοπικές δραστηριότητες αντίθετες του ολυμπιακού αγωνιστικού πνεύματος, επισημαίνει το επικίνδυνο χάσμα του πλούτου και τις καταστροφικές παγίδες των προνομιών και δίνει την ευκαιρία σε τρεις πολύ καλούς ηθοποιούς να αποδείξουν την υποκριτική τους ευελιξία και το ταλέντο τους.
igstar7,9 icon Reviewed by My Films-In, on foxcacher- Rating:7,9 out of 10


            




imdb
rottentomatoes