THE THEORY OF EVERYTHING

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

βιογραφία, δράμα 2014

 Ο κοινωνικά αδέξιος αλλά ιδιοφυής φοιτητής Στίβεν Χόκινγκ, κάνει το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ στην Αγγλία. Σε έναν χορό στην πανεπιστημιούπολη γνωρίζει την Τζέιν, μια φοιτήτρια στο τμήμα της λογοτεχνίας. Σύντομα αναπτύσσουν σχέση παρόλο που υπήρχε μια βασική διαφορά μεταξύ τους, εκείνος άθεος με απόλυτη πίστη στην επιστήμη του κι εκείνη βαθιά θρησκευόμενη. Λίγο μετά την γνωριμία τους, στον Στίβεν θα διαγνωστεί η νόσος του "κινητικού νευρώνα" και θα του δοθεί περιθώριο ζωής δυο χρόνων.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέιμς Μαρς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Άντονι ΜακΆρτιν, Τζέιν Χόκινγκ (βιβλίο)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Έντι Ρέντμεϊν, Φελίσιτι Τζόουνς, Έμιλι Γουάτσον, Τσάρλι Κοξ, Ντέιβιντ Θιούλις
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία
the theory of everything image
 Ο βραβευμένος με όσκαρ για το ντοκιμαντέρ "Man on wire" το 2008, Τζέιμς Μαρς, προσαρμόζει την αυτοβιογραφία "Ταξίδι στο άπειρο: Η ζωή μου με τον Στίβεν" (2007) της Τζέιν Χόκινγκ, πρώτης συζύγου του διάσημου φυσικού Στίβεν Χόκινγκ. Η ιστορία αφορά στον μεγαλύτερο βαθμό το ειδύλλιό τους μέσα από τα μάτια της Τζέιν, την αγάπη της για τον Στίβεν και τον αγώνα της όταν αυτός χτυπήθηκε από τη νόσο του “κινητικού νευρώνα”. Συνεπώς δεν έχουμε μια πλήρη βιογραφία του Χόκινγκ, αλλά μια συναισθηματική προσέγγιση της ζωής του και κάποια σύντομα στιγμιότυπα σχετικά με τις θεωρίες του.
 Η "Θεωρία των πάντων" είναι πρωτίστως μια ιστορία αγάπης, μιας αγάπης που δεν ξέρουμε πως ακριβώς διαμόρφωσε τον διάσημο φυσικό, αλλά σίγουρα βοήθησε στο να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Μια ιστορία για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις θυσίες, τις επίπονες υπερβάσεις που χρειάστηκε να κάνει η σύζυγος του Χόκινγκ καθ΄ όλη την διάρκεια του εικοσιπεντάχρονου γάμου της μαζί του. Υποστηρικτική, υπομονετική, επίμονη, δυνατή αλλά και αξιοθαύμαστη τόσο όσο και ο σύζυγός της. Οι Χόκινγκ πέρασαν πολλά δεινά μαζί, συνειδητοποίησαν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, την τόσο γεμάτη από πόνο και ατελείωτους αγώνες, αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν έχασαν την ελπίδα τους η οποία τελικά τους οδήγησε τόσο μακριά.
 Καταθλιπτικό, τραγικό και συνάμα συγκαταβατικό στο σύνολό του, με ένα ελπιδοφόρο φινάλε, το φιλμ, κάνει λόγο για την δύναμη της αγάπης και της ελπίδας, για το απεριόριστο της ανθρώπινης προσπάθειας, τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και το πώς μας διαμορφώνουν σε αυτό που είμαστε, την πίστη και την επιμονή που πρέπει να δείχνουμε στα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε.
 Η ιστορία δεν συμπληρώνει κάτι νέο στο κινηματογραφικό είδος της βιογραφίας. Το μοτίβο της συγκρατημένης συναισθηματικά αγγλικής οικογένειας που τηρεί πάντα τα πρότυπα της ευπρέπειας, αξιοποιείται σεναριακά και σε συνδυασμό με τους μινιμαλιστικούς διαλόγους, πολλές πτυχές των γεγονότων δεν φωτίζονται και η ιστορία δεν φτάνει ποτέ στο βάθος των καταστάσεων ενώ η στερεότυπη αφήγησή δεν ισορροπεί πάντα με δεξιοτεχνία ανάμεσα στο μελόδραμα, το δράμα και τη βιογραφία, ωστόσο κορυφώνεται στο τέλος ικανοποιητικά και καταλήγει όπως προαναφέρθηκε σε ένα συγκινητικό σχόλιο. Τα πλεονεκτήματα αυτής της ταινίας εκτός από το αισιόδοξο φινάλε της και την όμορφη μουσική της, βασίζονται αποκλειστικά στις οσκαρικές ερμηνείες των ηθοποιών του Έντι Ρέντμεϊν και της Φελίσιτι Τζόουνς. Ο Έντι Ρέντμεϊν, που φυσιογνωμικά θυμίζει αρκετά τον Χόκινγκ, μιμείται θεαματικά τις εκφράσεις του προσώπου του και αποδίδει με πειστικότητα τις κινήσεις του σώματος που πάσχει από την νόσο του κινητικού νευρώνα. Αξιοσημείωτη είναι και η εξαιρετικά ισορροπημένη ερμηνεία της Φελίσιτι Τζόουνς, η οποία αποδίδει με ευαισθησία και λεπτότητα, σκηνές που εκφράζονται οι επιθυμίες, η αγάπη και απογοήτευση της ηρωίδας που ενσαρκώνει.
 Η "Θεωρία των πάντων" είναι μια θεωρία που επιβεβαιώνεται, είναι η θεωρία της αγάπης που μπορεί να εφαρμόσει και να καλύψει τα πάντα. Ένα όμορφο αφιέρωμα από την Τζέιν Χόκινγκ για τον Στίβεν Χόκινγκ, ενός ανθρώπου που πάλεψε με ψυχή την σωματική του ασθένεια, κατάφερε με την δύναμη του μυαλού του να κερδίσει τον θαυμασμό της επιστημονικής κοινότητας και να αλλάξει με το έργο του και τις πρωτοποριακές του ιδέες τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο σήμερα. Σε μια εποχή που μπορεί κανείς εύκολα να χάσει τον προσανατολισμό και την πίστη του στη ζωή, τα λόγια του μεγάλου επιστήμονα στο φινάλε του έργου, που επέτρεψε να ηχογραφηθούν με την δική του “φωνή” για περισσότερη αυθεντικότητα, αποτελούν πηγή έμπνευσης και δύναμης αφού ο ίδιος είναι το ζωντανό παράδειγμα των όσων λέει.
bigsta7,5 icon Reviewed by My Films-In, on the theory of everything- Rating:7,5 out of 10



             





imdb
rottentomatoes