STILL ALICE

STILL ALICE: Κάθε στιγμή μετράει

δράμα 2014

 Μια επιτυχημένη γλωσσολόγος παντρεμένη με τρία ενήλικα παιδιά, μαθαίνει γύρω στα πενήντα της ότι πάσχει από μια σπάνια μορφή της νόσου Αλτσχάϊμερ. Η ασθένειά της θα θέσει σε δοκιμασία τα μέλη της οικογένειας και κυρίως την ίδια.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, Γουός Γουεστμόρλαντ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ, Γουός Γουεστμόρλαντ, Λίζα Τζένοβα (βιβλίο)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζούλιαν Μουρ, Κρίστεν Στιούαρτ, Άλεκ Μπόλντγουιν, Κέιτ Μπόσγουορθ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
still alice image
 Βασισμένο στη νουβέλα της βιοψυχολόγου και νευρολόγου Λίζας Τζένοβα και σκηνοθετημένο από τους Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ, το "Still Alice", παρουσιάζει την ψυχολογική διάσταση της τρομερής συνάντησης του ανθρώπου με την θνητότητά του, έτσι όπως συμβαίνει μέσα από την πραγματικά αποτρόπαιη ασθένεια Αλτσχάϊμερ, μιας νόσου που αποτελεί σήμερα κοινωνικό, ιατρικό και οικονομικό πρόβλημα και έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.
 Η Αλίς (Τζούλιαν Μούρ) είναι μια επιτυχημένη καθηγήτρια γλωσσολογίας. Είναι παντρεμένη με τον Τζον (Άλεκ Μπάλντγουιν) και έχουν τρία ενήλικα παιδιά, την Άννα (Κέιτ Μπόσγουορθ), τον Τομ (Χάντερ Πάρις) και την Λυδία (Κρίστιαν Στιούαρτ). Λίγο μετά τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της η Αλίς, εμφανίζει συμπτώματα απώλειας μνήμης, ξεχνώντας λέξεις με δύσκολες έννοιες. Όταν κάποια μέρα χάνει τον προσανατολισμό της, αναστατώνεται ψυχολογικά και συμβουλεύεται έναν νευρολόγο. Ο νευρολόγος κατόπι εξετάσεων της ανακοινώνει ότι πάσχει από μια σπάνια μορφή Αλτσχάϊμερ η οποία προσβάλει άτομα κάτω των 65 ετών, είναι κληρονομική και απειλεί τα παιδιά της και επιπλέον όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο του ασθενή τόσο γρηγορότερα εξελίσσεται η νόσος λόγο της έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας. Μετά από αυτή την διάγνωση συντετριμμένη και φοβισμένη η Αλίς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το γεγονός, ότι η ζωή της δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως ήταν πριν.
 Η οδυνηρή πραγματικότητα που ζει το σκηνοθετικό ζευγάρι με την δύσκολη περιπέτεια υγείας του Γκλέιτζερ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, αναπόφευκτα όχι μόνο προσθέτει τη δική της πινελιά στο σενάριο, αλλά διαμορφώνει καθοριστικά το κινηματογραφικό αποτέλεσμα περιγράφοντας την τραγωδία της νόσου Αλτσχάϊμερ από τη σκοπιά του ασθενούς. Όμως η ανισομερής ανάπτυξη της προσωπικότητας της πρωταγωνίστριας και η έμφαση στα συναισθήματά της, σε σχέση με αυτά των μελών της οικογένειας, αποκόβει την δυναμική του σεναρίου στο να παρουσιάσει τις καταστροφικές επιδράσεις του φαινομένου στις οικογενειακές σχέσεις και κάνει να φαίνονται τα μέλη μεταξύ τους σαν ξένα. Επιπρόσθετα, η προσπάθεια αποφυγής του έντονου μελοδραματισμού έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνει το συναίσθημα από κάθε έκφρασή του και να κάνει αυτό που βγαίνει από την οθόνη να φαίνεται ότι αποσπάται από τα έντονα αναπόφευκτα συγκινησιακά φορτία προς χάριν της συναισθηματικής ασφάλειας. Παρά το ειλικρινές και με καλές προθέσεις σενάριο τα πράγματα δεν πάνε σε μεγάλο βάθος απλά παρατίθενται και απεικονίζονται τα πιο σημαντικά γεγονότα από τη ζωή της ασθενούς, ενώ ο συνηθισμένος τρόπος αφήγησης αδυνατεί να ενσωματώσει την αίσθηση της χρονολογίας και να την ευθυγραμμίσει επιδέξια με την επιδείνωση του μυαλού της Αλίς. 
 Παρ όλη την εξωραϊσμένη ματιά στον κόσμο του Αλτσχάϊμερ δεν παύει η λιτή κινηματογραφία των Γκλέιτζερ και Γουέστμορλαντ να συγκινεί και να προβληματίζει ιδιαίτερα, σχετικά με τον εύθραυστο χαρακτήρα της ζωής, τον ρόλο της μνήμης στην αίσθηση της ανθρώπινης ταυτότητας, την έννοια της αξιοπρέπειας και της απώλειας, τη σημασία της αγάπης σε όλες τις εκφράσεις της ζωής και ιδιαίτερα στις δύσκολες. Την ιστορία ενισχύει σαφώς η άριστη υποκριτική απόδοση της Τζούλιαν Μουρ, που χωρίς να πιάνει το ανώτατο όριό της, αφού δεν υπάρχουν σκηνές που πρέπει να χειριστεί μεγάλη γκάμα συναισθημάτων όπως στο "Maps to the stars", αποδίδει με λεπτότητα και συγκλονιστικά την σύγχυση, το φόβο, τον αγώνα, το θυμό, την απομόνωση και όλες τις επιπτώσεις αυτής της ασθένειας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σοβαρή υποψηφιότητα για το όσκαρ καλύτερης γυναικείας ερμηνείας.
bigstar6,6 icon Reviewed by My Films-In, on still alice- Rating:6,6 out of 10



             





imdb
rottentomatoes