TWO DAYS, ONE NIGHT

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ

δράμα 2014

 Η Σάντρα, μια νεαρή μητέρα, εργάζεται σε μια εταιρία ηλιακής ενέργειας. Ο διευθυντής της εταιρίας κάποια Παρασκευή, βάζει το εξής δίλημμα στο προσωπικό: ή θα αποφασίσουν, με ψηφοφορία που θα γίνει αρχές της εβδομάδας, να πάρουν ετήσιο μπόνους 1000 ευρώ και να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος ή ο εργαζόμενος μένει και αυτοί χάνουν το μπόνους. Ο εργαζόμενος που έχει αποφασίσει η εταιρία να απολύσει είναι η Σάντρα. Αν η Σάντρα κρατήσει τη θέση της τότε αυτοί θα χάσουν την έξτρα αμοιβή. Η Σάντρα έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα να πείσει τους συναδέλφους της να την κρατήσουν στη δουλειά.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μαριόν Κοτιγιάρ, Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία
two days one night image
 Οι βραβευμένοι με δυο χρυσούς φοίνικες Βέλγοι αδελφοί Νταρντέν, με το γνωστό τους ύφος και στιλ και την ανθρωποκεντρική τους προβληματική, επιστρέφουν στα κινηματογραφικά δρώμενα, παρουσιάζοντας το νέο τους φιλμ ‘Δυο μέρες και μια νύχτα’. 
 Κάμερα στο χέρι, απλή κινηματογράφηση, γραμμική, αργή, ξεπλυμένα χρώματα, μεγάλες σκηνές, κοντινά πλάνα. 
 Η κινηματογραφική ματιά των Νταρντέν, συλλαμβάνει την ανιαρή ζωή των βελγικών προαστίων, τις αγωνίες και τους αγώνες των εργατών που προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες τους και να τα βγάλουν πέρα. 
 Σκιαγραφούν το κοινωνικό πορτρέτο της σύγχρονης Ευρώπης, το πορτρέτο της εργατικής τάξης του σήμερα, που δυσκολεύεται να νοιώσει ενωμένη και που εύκολα επηρεάζεται και χειραγωγείται από τις διαβρωτικές τακτικές του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος ως ανθρωποφάγο σύστημα, εισχωρεί βαθειά στις ανθρώπινες σχέσεις, τις μετατρέπει σε πεδία μαχών, τις αλλοιώνει, τους αποστερεί την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετατρέπει τον άνθρωπο σε σκλάβο του χρήματος. 
 Παράλληλα, με μια πλούσια παλέτα συναισθημάτων στο κείμενό τους, ψυχογραφούν σε βάθος τους ήρωές τους, οι οποίοι συνθλίβονται κάτω από το βάρος της ανάγκης, κάτω από το βάρος των εσωτερικών τους συγκρούσεων και των διλημμάτων, αλλά που στο τέλος αισιοδοξούν, γιατί συνειδητοποιούν, πως αυτό που πραγματικά αξίζει, ανεξάρτητα του αν καταφέρνει κανείς να φτάσει τον στόχο του η όχι, είναι ο συνεχής αγώνας και η συνεχής προσπάθεια για αλλαγή και καλυτέρευση των συνθηκών ύπαρξης. 
 Κοινωνικός ρεαλισμός και συγκινητικό δράμα, με επαναλαμβανόμενα δομικά μοτίβα και αργό δραματουργικό ρυθμό που ίσως κουράσουν, ενδιαφέρουσα θεματική, αλλά με άτονο, άτολμο, αποστασιοποιημένο τέλος.
 Να σημειώσουμε, πως η ταινία είναι η υποψηφιότητα του Βελγίου για το ξενόγλωσσο Όσκαρ.
bigstar6,7 icon Reviewed by My Films-In, on two days, one night- Rating:6,7 out of 10



           





imdb
rottentomatoes