THE LUNCHBOX

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ

αισθηματική 2013

 Στο Μουμπάι, κάθε μέρα οι τοπικοί κούριερ παραδίδουν σπιτικό φαγητό από τα νοικοκυριά στα γραφεία των εργαζόμενων. Μια λάθος παράδοση φαγητού θα φέρει σε επαφή δυο τελείως διαφορετικούς ανθρώπους μεταξύ τους, μια νεαρή γυναίκα που ο άντρας της την παραμελεί κι έναν λογιστή μοναχικό άνδρα που ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Μέσω των πακέτων φαγητού και ανταλλάσσοντας καθημερινά μηνύματα θα έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλον.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίτες Μπάτρα
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρίτες Μπάτρα
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ιρφάν Καν, Νιμράτ Κόρ, Ναουαζουντίν Σιντουγκί
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Αμερική
the lunch box image
 Εμπνευσμένο από το διάσημο σέρβις παράδοσης φαγητού του σημερινού Μουμπάι ή αλλιώς Βομβάης. Το dabbawallas, εξ ου και ο ινδικός τίτλος της ταινίας Dabba, είναι ένα σύστημα που συλλέγει από τις κατοικίες των εργαζόμενων το φαγητό τους, το παραδίδει στο χώρο εργασίας τους μέχρι το μεσημέρι και επιστρέφει τα άδεια κουτιά πίσω πάλι στις κατοικίες των πελατών, αργά το απόγευμα. Λόγω της άριστης οργάνωσής του, το σύστημα αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι 5.000 και πλέον dabbawallas μεταφέρουν τα κουτιά με φαγητό, σε περισσότερους από 130.000 εργαζόμενους στην τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο, διεξάγοντας πάνω από 260.000 παραδόσεις μέσα σε έξη ώρες, έξη μέρες τη βδομάδα, 52 εβδομάδες το χρόνο, επιτυγχάνοντας μια πολύ υψηλή απόδοση υπηρεσιών, με ποσοστό λάθους που ισοφαρίζει ή είναι πολύ καλύτερο της απόδοσης του λεγόμενου six sigma. Το six sigma χρησιμοποιείται σε πολλές οργανώσεις ως μέτρο ποιότητας που φτάνει κοντά στην τελειότητα, γιατί δίνει ποσοστό λάθους 99.999666 τοις εκατό. Το φιλμ του Μπάτρα μιλάει γιαυτό το λάθος και επιβεβαιώνει πως ακόμα κι αν οι πιθανότητες για να βρει κανείς την αληθινή αγάπη είναι ελαχιστότατες, αυτή θα βρει τον τρόπο για να συμβεί. 
 Η ταινία καταφέρνει πραγματικά και προβάλλει τον ευγενικό ψίθυρο της ελπίδας στη μελαγχολική μελωδία της ζωής, την τρανή υπόσχεση του απροσδόκητου και του απρόβλεπτου, που είναι πάντα εκεί για να γκρεμίσει τις όποιες βεβαιότητές μας και τους ευφάνταστους μοναδικούς τρόπους του έρωτα να εισχωρεί στις ανθρώπινες ψυχές και να τις αλλάζει μια για πάντα.
 Ο Ριτές Μπάτρα εντυπωσιάζει γιατί δεν θέτει ως στόχο να εντυπωσιάσει. Απλά αφήνει την δημιουργία του να ευδοκιμήσει στην απλότητά της και μας αποκαλύπτει με λεπτότητα και ανάλαφρο χιούμορ, το συνηθισμένο της ζωής, τις ελπίδες, τις λύπες και τους φόβους των καθημερινών ανθρώπων, χωρίς οποιοδήποτε σημάδι μεγαλοσχημίας ή αφηγηματικά τεχνάσματα.
Με οικονομία στην αφήγηση, απαλότητα στον τεμαχισμό του χρόνου, λιτούς χαρακτήρες και χαμηλών τόνων υποκριτική, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα πλούσιο κινηματογραφικό αποτέλεσμα, σαν ένα καλοφτιαγμένο ινδικό πιάτο γαρνιρισμένο με το σωστό συνδυασμό συναισθημάτων που μας προκαλεί να το γευτούμε μέχρι τέλους.
bigstar8,2 icon   Reviewed by My Films-In, on the lunchbox- Rating:8,2 out of 10



          





imdb
rottentomatoes