FROZEN

ΨΥΧΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ

κινούμενα σχέδια 2013

 Η πριγκίπισσα Έλσα διαθέτει μαγικές ικανότητες και μπορεί να ελέγχει το χιόνι. Όταν την ημέρα της στέψης της ένα γεγονός θα την αναστατώσει, θα βυθίσει το βασίλειό της σε παντοτινό χειμώνα. Απογοητευμένη, θα απομακρυνθεί από όλους και από την αδελφή της Άννα. Η Άννα θα προσπαθήσει να βρει τη λύση πριν να είναι πολύ αργά για όλους και να ξανακερδίσει την φοβισμένη αδελφή της με τη βοήθεια έναν πωλητή πάγου και ενός χιονάνθρωπου που μιλάει.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (ιστορία), Τζένιφερ Λι, Κρις Μπακ, Σέιν Μόρις, Ντιν Γέλινς
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κρίστεν Μπελ, Τζος Γκαντ, Ιντίνα Μένζελ, Τζόναθαν Γκροφ, Τομ Κέιν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
frozen image
 Αυτή ήταν η παραγωγή της Γουόλτ Ντίσνεϊ για το 2013. Τα είχε όλα και σε μεγάλες δόσεις, δράση χιούμορ, τραγούδι, τρισδιάστα γραφικά, λαμπερά χρώματα, αλλά... Και βέβαια κέρδισε το όσκαρ, Ντίσνεϊ βλέπετε. Το "Ψυχρά και ανάποδα" βασίστηκε στο παραμύθι του Άντερσεν "Η βασίλισσα του χιονιού" που γράφτηκε το 1845, όπως και "Η μικρή γοργόνα" το οποίο είδαμε το 1989. Πολλές ιστορίες κινουμένων σχεδίων έχουν ως πρωταγωνίστριες τις μικρές πριγκίπισσες, όπως και αυτή εδώ και οπωσδήποτε έχουν γίνει βήματα προόδου στα κινούμενα σχέδια της Ντίσνεϊ, τόσο όσον αφορά το τεχνικό τους κομμάτι ή την πλοκή των ιστοριών, όσο και τα μοτίβα που παρουσιάζουν ή τα κλισέ που αναπαράγουν. Ωστόσο πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμα για να ξεπεραστούν εντελώς τα κοινωνικά στερεότυπα που υπόρρητα δηλώνονται. Γιατί ναι μεν στο "Ψυχρά και ανάποδα" έχουμε δυο γυναικείους χαρακτήρες, δυο πριγκίπισσες, που φαίνονται ότι είναι ανεξάρτητες και δυναμικές, δεν βλέπουμε γάμο, παρόλο που αυτός υπονοείται στο τέλος, έχουμε επίσης ως κεντρικό θέμα την αδελφική αγάπη, την αμφισβήτηση της "πραγματικής" αγάπης έτσι όπως εκφράζεται με την εμφάνιση του καιροσκόπου πρίγκιπα, τον αγώνα που κάνει κανείς για να ξεπεράσει τον φόβο και να βρει το πραγματικό νόημα της αγάπης, δηλαδή την ανατροπή αρκετών κλισέ, άλλα δεν παύει στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά, να παρουσιάζεται το κοινωνικό στερεότυπο το οποίο οδηγεί όλη την πλοκή σε ένα προβλέψιμο τέλος. Έτσι η μικρή πριγκίπισσα Άννα, δεν ξεπερνάει την πεπατημένη που έχει ως μοναδική επιδίωξη και όνειρο ζωής τον γάμο με έναν ωραίο νέο έστω και εάν αυτός δεν είναι πρίγκιπας. Ο εκμοντερνισμός των παιδικών κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ θα πρέπει εστιάσει την προσπάθεια της στο να προσφέρει πραγματικά διδάγματα για τους λιλιπούτειους και όχι μόνο φίλους της απαλλαγμένα εντελώς από παρελθοντικά κλισέ και κοινωνικές αγκυλώσεις.
 Το όνομα Ντίσνεΐ στο χώρο των κινουμένων σχεδίων αναμφίβολα είναι τεράστιο, ωστόσο πολλές άλλες παραγωγές έχουν επιδείξει λαμπρά δείγματα όπως η Pixar, το στούντιο Chibli του Χάγιαο Μιγιαζάκι, η Dreamworks, η 20th Century Fox, η Warner bros ή τα manga anime από την ανατολή, που δηλώνουν ότι ο ανταγωνισμός είναι πια μεγάλος.
bigstar7_7 iconReviewed by My Films-In on frozenRating:7,7 out of 10



          





imdb
rottentomatoes