A PERDRE LA RAISON

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

δράμα 2012

 Δυο νέοι, ο Μουνίρ και η Μυριέλ είναι ερωτευμένοι. Ο Μουνίρ είναι από το Μαρόκο, αλλά ζει με τον θετό του πατέρα, ο οποίος είναι ευκατάστατος και γιατρός στο επάγγελμα. Όταν ο Μουνίρ και η Μυριέλ αποφασίζουν να παντρευτούν θα μείνουν στο σπίτι του γιατρού. Καθώς το ζευγάρι αποκτά παιδιά, η σχέση εξάρτησης με τον γιατρό συνεχώς μεγαλώνει. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ασφυκτική πίεση και συγκρούσεις στην οικογένεια με τραγικές συνέπειες.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιοακίμ Λαφός
ΣΕΝΑΡΙΟ: Γιοακίμ Λαφός, Ματιέ Ρεινέρ, Τομά Μπιντεγκέν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Εμιλί Ντεκέν, Ταχάρ Ραχίμ, Νιλς Άρεστρουπ, Στεφάν Μπισό
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία
pera apo th logikh image
 Πρόκειται για ένα δράμα ιδιαίτερης συμπύκνωσης, καθηλωτικό, με εξαιρετικά λιτή φιλμική γλώσσα που δεν ενδιαφέρεται να αποδώσει μελοδραματικούς τόνους στο πραγματικό περιστατικό στο οποίο και βασίζεται, όσο το να αναδείξει πως μπορεί ένα επαναστατικό και αναστατωμένο ψυχικά πρόσταγμα να υπερβεί κάθε ορθολογική διατύπωση.
 Ο Γιοακίμ Λαφός ξεκινάει με το να δίνει το τέλος από την αρχή, απελευθερώνοντας τον θεατή από αναγνώσεις φινάλε και στα δυο μόλις αυτά αρχικά λεπτά, να μας προσφέρει μια φοβερή αντίθεση μεταξύ θανάτου και έρωτα που πραγματικά συγκλονίζει. Από εκεί και πέρα συνεχίζει με το κτίσιμο των χαρακτήρων του, δίνει τις συνιστώσες των σχέσεων και θέτει τα ερωτήματά του διαχειριζόμενος δύσκολα μοτίβα όπως, η μετανάστευση και οι εικονικοί γάμοι, η ψυχολογική χειραγώγηση της γυναίκας και η ευάλωτη θέση της στην πατριαρχική οικογένεια, οι πολιτισμικές διαφορές, το χρήμα ως μοχλός εξουσίας, η αλλοίωση και παρεκτροπή της προσωπικότητας όταν εγκλωβίζεται στο δυσλειτουργικό. Ο Λαφός μας δείχνει με ικανότητα τον ασφυκτικό κόσμο της Μυριέλ και του Μουνίρ, με πλάνα καθαρά, απλά, κομμένα από σκοτεινές πόρτες και μεσότοιχους, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το στενάχωρο, τη δυσχέρεια και οδηγεί με απόλυτη σαφήνεια τους πρωταγωνιστές του, να μας αποκαλύψουν τις συναισθηματικές τους αποχρώσεις και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις, με αποκορύφωμα την  σπαρακτική σκηνή που ερμηνεύει η εκπληκτική Εμιλί Ντεκέν όπου ο εσωτερικός τεμαχισμός που βιώνει αίρει τη λογική και την οδηγεί στο τραγικό. Επάξια στέκονται δίπλα της και ο Ταχάρ Ραχίμ ως σύζυγος της Μυριέλ καθώς και ο Νιλς Άρεστρουπ ως προστάτης χρηματοδότης της οικογένειας.
 Να σημειώσουμε πως η ταινία έχει κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ενώ η Εμιλί Ντεκέν κέρδισε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο 65ο Φεστιβάλ Καννών.
bigstar8,3 icon Reviewed by My Films-In, on a perdre la raison- Rating:8.3 out of 10



             





imdb
rottentomatoes