ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

16ο ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΓΑΛΛΌΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ
             
ΑΘΗΝΑ 19/03 - 25/03, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26/03 - 01/04

festival poster

 Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου διεξάγεται από τις 19 έως και τις 25 Μαρτίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 26 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας).
  «Η τέχνη είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο στην κρίση. Επιτρέπει στους δημιουργούς να σκεφτούν διαφορετικά, προκαλώντας ταυτόχρονα πραγματικό ενθουσιασμό και όρεξη για πολιτισμό στους ανθρώπους».
 Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε σε πρόσφατη έκθεση για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιώργος Λούκος. Είναι κοινή μας πεποίθηση πως σε εποχές κρίσης ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα οικονομική, καθώς οι πολιτιστικές βιομηχανίες αποτελούν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, οι οποίες, για να μιλήσουμε με αριθμούς, αντιπροσωπεύουν το 4,2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στον τομέα του κινηματογράφου και μόνο, απασχολούνται 640.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος αποτελούν επίσης δημοκρατική προτεραιότητα, καθότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναδύεται συχνά το φάσμα του μίσους, του αποκλεισμού και της εσωτερικής αναδίπλωσης.
 Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου προκειμένου να σκεφτούμε διαφορετικά, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τον γαλλόφωνο κινηματογράφο. Είναι επίσης πρόκληση για το εν λόγω φεστιβάλ από τη σύστασή του, πριν από 15 χρόνια.
 Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου αφορά όλες τις διαφορετικές χώρες της γαλλοφωνίας, των οποίων θα ανακαλύψουμε τις ταινίες. Φέτος, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ελβετία και η Τυνησία μας προτείνουν τον ανθό της κινηματογραφικής τους παραγωγής.
 Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου σημαίνει επίσης ότι αναδεικνύουμε τις ταινίες γυναικών που προτείνουμε στο πλαίσιο της ενότητας «Focus γένους θηλυκού - Γυναικεία βλέμματα». Όλο και περισσότερες γυναίκες εντός γαλλοφωνίας που περνούν πίσω από την κάμερα. Οι ταινίες τους προσεγγίζουν συχνά με τρυφερότητα και χιούμορ τις προκλήσεις ταυτότητας των γυναικών της εποχής μας. Αυτή η γυναικεία παρουσία αντανακλάται μάλιστα στον ελληνικό κινηματογράφο όπου οι σκηνοθέτιδες είναι εδώ και πολύ καιρό ιδιαίτερα πολλές και ιδιαίτερα σεβαστές. Προκειμένου να τονίσουμε αυτή τη δύναμη των ελληνίδων σκηνοθετών ζητήσαμε από μια εξ αυτών να δημιουργήσει το διαφημιστικό σποτ του 16ου Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: τη νέα και ταλαντούχα Κατερίνα Κοτζαμάνη, κάτοχο του βραβείου καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το 2014. Κι άλλες γυναίκες, με το ciné-concert, του οποίου τη μουσική συνέθεσε η Μαριλένα Ορφανού βασιζόμενη σε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου: την Αστέρω, που παρουσιάζεται στη γαλλική εκδοχή της.
 Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου είναι τέλος η carte blanche που προσφέρουμε στο Φεστιβάλ εθνογραφικού κινηματογράφου Ethnofest. Το εθνογραφικό είναι ένα φεστιβάλ ανακαλύψεων και ανεκτικότητας. Θεσπίστηκε από τον Jean Rouch και βρήκε μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιλογή του Ethnofest προτείνει έργα κλασικά και σπάνια, αλλά και πρόσφατες ταινίες νέων σκηνοθετών από χώρες της γαλλοφωνίας.
 Το δεύτερο στοίχημα, με άξονα το οποίο θελήσαμε να αρθρώσουμε το πρόγραμμα των ταινιών μας, είναι εκείνο του κοινού για το οποίο υπάρχει εξάλλου και ο κινηματογράφος. Ένα κοινό που ενίοτε εξελίσσεται γρηγορότερα απ’ τους δημιουργούς. Ένα κοινό που μετακινείται, που τεμαχίζεται, ομαδοποιείται και εξαϋλώνεται. Ένα κοινό που δεν βρίσκεται πάντα εκεί που θα θέλαμε να είναι, ένα κοινό με νοοτροπία ενίοτε «πειρατή», αλλά ωστόσο ένα κοινό που αυξάνει διαρκώς και συνεχώς.
 Σε αυτό το κοινό και στην νέα γενιά που το ανανεώνει, αποτίουμε φόρο τιμής μέσω του κινηματογραφικού κλιπ της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Στο ίδιο πνεύμα και η αφίσα του φεστιβάλ, που σχεδίασαν οι γραφίστες του δημιουργικού γραφείου This is That, τείνει τον δικό της μίτο της Αριάδνης από το μάτι του θεατή μέχρι την κινηματογραφική οθόνη. Μαζί και
πάλι με το κοινό υποδεχόμαστε την καλλιτεχνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την ηθοποιό Karin Viard. Μια αντιπροσωπεία που θα ανταλλάξει απόψεις και θα συζητήσει με το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
 Τέλος, ένα κοινό που καλείται να εκλέξει για 5η χρονιά την αγαπημένη του ταινία, με την υποστήριξη της Fischer, ενώ η κριτική μας επιτροπή γαλλόφωνων προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον Πάνο Κούτρα θα επιλέξει την καλύτερη ταινία με την υποστήριξη του TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων.
 Ψηφίστε! Για να ζήσει η πολιτιστική βιομηχανία και να ανθίσει ο πολιτισμός!


το 16Ο ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΓΑΛΛΌΦΩΝΟΥ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΆΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ σας παρουσιάζει:

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

UNE HEURE DE TRANQUILITÉ – Patrice Leconte
UNE NOUVELLE AMIE – François Ozon
ΣΙΝΕ-ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ | CINÉ-CONCERT (Μουσική | Musique : S.W.I.M.)
ΑΣΤΕΡΩ | ASTERO – Dimitris Gaziadis
 ΕΠΊΣΗΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ | ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
SÉLECTION OFFICIELLE | FILMS EN COMPÉTITION
BANDE DE FILLES | ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – Céline Sciamma
LA FAMILLE BÉLIER | ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΕΛΙΈ – Éric Lartigau
LA RANÇON DE LA GLOIRE | ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ – Xavier Beauvois
LE DERNIER COUP DE MARTEAU | ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ – Alix Delaporte
L'HOMME QU'ON AIMAIT TROP | Ο ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΕ ΠΟΛΥ – André Téchiné
LES COMBATTANTS – Thomas Cailley
LES HÉRITIERS | ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ – Marie-Castille Mention-Schaar
LOIN DES HOMMES | ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ – David Oelhoffen
TIENS-TOI DROITE | ΚΟΥΚΛΕΣ – Katia Lewkowicz
TU VEUX OU TU VEUX PAS | ΘΕΛΕΙΣ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ – Tonie Marshall
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

PANORAMA DU CINÉMA FRANCOPHONE
BASTARDO – Néjib Belkadhi
BOUBOULE – Bruno Deville
CARICATURISTES – FANTASSINS DE LA DÉMOCRATIE – Stéphanie Valloatto
FÉLIX ET MEIRA – Maxime Giroux
HIPPOCRATE – Thomas Lilti
LA GRÈCE DE CHRISTOS CHRYSSOPOULOS, PETROS MARKARIS
& ERSI SOTIROPOULOS – Nicolas Autheman
LA PROCHAINE FOIS JE VISERAI LE COEUR – Cédric Anger
LA ROUTE VERS KABOUL – Brahim Chkiri
LES AILES DE NOËL – Karin Babinska
LES RÈGLES DU JEU – Claudine Boriès, Patrice Chagnard
MAMMEJONG – Jacques Molitor
MERCURIALES – Virgil Vernier
MINUSCULE - LA VALLÉE DES FOURMIS PERDUES – Thomas Szabo, Hélène Giraud
MON AMIE VICTORIA – Jean-Paul Civeyrac
PAS SON GENRE – Lucas Belvaux
PORTS D'ATTACHE : ATHÈNES – Joanne Robertson
RÉALITÉ – Quentin Dupieux
TANTE HILDA ! – Jacques-Rémy Girerd, Benoît Chieux
TU DORS NICOLE – Stéphane Lafleur
ETHNOFEST - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

FESTIVAL DU FILM ETHNOGRAPHIQUE
SÉLECTION DE FILMS ÉTUDIANTS ETHNOGRAPHES FRANCOPHONES |
ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
HÔTEL MONTEREY – Chantal Akerman
MOI UN NOIR – Jean Rouch
SANS SOLEIL – Chris Marker
FOCUS ΓΕΝΟΥΣ ΘΥΛΗΚΟΥ - ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ
FIDÉLIO, L'ODYSSÉE D'ALICE – Lucie Borleteau
LULU FEMME NUE – Solveig Anspach
QUI VIVE | ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ – Marianne Tardieu
WEEK-ENDS – Anne Villacèque
ZOUZOU – Blandine Lenoir


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Δύο βραβεία απονέμονται στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος:
Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του ΟΠΑΝΔΑ. Ο φορέας αυτός υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.
Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της εταιρείας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ http://www.festivalfilmfrancophone.gr/