BRIDGE OF SPIES

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

βιογραφία, δράμα 2015

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ένας Αμερικανός δικηγόρος έχει προσληφθεί για να υπερασπιστεί στο δικαστήριο έναν Σοβιετικό κατάσκοπο που έχει συλληφθεί και στη συνέχεια διευκολύνει την κρατική μυστική υπηρεσία στη ανταλλαγή του σοβιετικού κατασκόπου με έναν Αμερικανό που οι Ρώσοι έχουν συλλάβει.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στίβεν Σπίλμπεργκ   
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μάτ Τσάρμαν, Ιθαν Κοέν, Τζόελ Κοέν  
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τομ Χανκς, Μαρκ Ράιλανς, Έιμι Ράιαν, Άλαν Άλντα, Σεμπάστιαν Κοχ
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 26/11/15  (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 141 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
bridge of spies movie poster
 Πολυγραφότατος, πολυβραβευμένος, πολυθεματικός, ένας από τους πιο εμπορικούς σκηνοθέτες στο χώρο του σινεμά, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ξέρει να χειρίζεται καλά τη γλώσσα του προφανούς κινηματογράφου, για αυτό άλλωστε και οι ταινίες του είναι αρεστές σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού και αποφέρουν έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Όπως οι περισσότερες δημιουργίες του που εντάσσονται στους κυρίαρχους δοκιμασμένους τρόπους της εμπορικής παράγωγης και αρκούνται στην άρτια, κατά το δυνατό, λειτουργική κατασκευή τους, έτσι και η “Γέφυρα των κατασκόπων”, μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά περιστατικά κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, συνοψίζει και κωδικοποιεί χαλαρά έναν εύληπτο λαϊκό ρεαλισμό με πινελιές μελοδράματος, που στηρίζεται πάνω στα συνηθισμένα ηθικολογικά, πατριωτικά, αμερικανικά μοτίβα ή τις ηθικολογικές αρχές, για τα οποία δε χρειάζεται κανείς να διεισδύσει στο σύστημα της ταινίας ή να εξηγήσει τα γλωσσικά της στοιχεία για να τα αποκωδικοποιήσει, καθώς αυτά είναι με τέτοιον τρόπο εκτελεσμένα και τόσο έκδηλα όπως οι στακάτοι φθόγγοι σε μια μουσική εκτέλεση.
 Το ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών της Αμερικής (FBI), συλλαμβάνει έναν σοβιετικό πράκτορα ο οποίος μένει στην Αμερική, τον Ρούντολφ Έϊμπελ (Μαρκ Ράϊλανς). Όπως επιβάλλει το σύστημα δικαίου, ο Έϊμπελ για να δικαστεί πρέπει να εκπροσωπηθεί από έναν δικηγόρο. Για την υπεράσπιση του καλείται ένας δικηγόρος από το Μπρούκλιν, ο Τζέιμς Ντόνοβαν (Τομ Χανκς). Παρά την αρχική επιφύλαξη του ο Ντόνοβαν, που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά και δεν έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους υποθέσεις, αποδέχεται την πρόταση και προσπαθεί για τον πελάτη του να του εξασφαλίσει μια δίκαιη δίκη. Όταν αργότερα ένας Αμερικανός πιλότος, ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς (Όστιν Στόουελ), του οποίου το κατασκοπευτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται και συλλαμβάνεται από τους Ρώσους, ο Ντόνοβαν, διαπραγματεύεται κρυφά την απελευθέρωσή του για λογαριασμό της Αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA), με αντάλλαγμα την επιστροφή του Έϊμπελ στη Ρωσία.
 Ο Σπίλμπεργκ αποδίδει μια γνωστή, ιστορικά, ανταλλαγή κατασκόπων που συνέβη κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, χρησιμοποιώντας κάποιες πινελιές μελοδράματος και αποφεύγοντας τις αποχρώσεις του απρόβλεπτου. Ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό παράδειγμα του κλασικού αφηγηματικού αμερικάνικου μοντέλου, που ξεδιπλώνεται με την ασφάλεια των ενδεδειγμένων τρόπων για επιτυχία, με τις απαραίτητες εθνοκεντρικές περιαυτολογίες και με πρωταγωνιστή έναν ιστορικό χαρακτήρα αμόλυντο και άσπιλο, να εκπροσωπεί την αμερικανική ευπρέπεια. Αν και στηρίζεται περισσότερο στη μελέτη χαρακτήρων και όχι στη δράση, οι ήρωες, πλην του πρωταγωνιστή, παραμένουν μονοδιάστατοι και αδιευκρίνιστοι. Οι θεματικές επικεφαλίδες της ιστορίας σχετίζονται με ζητήματα δικαιοσύνης, θάρρους που απαιτείται για την υπεράσπιση των ατομικών ιδεωδών, με τις δυσκολίες στη μάχη του καλού με το κακό και ελάχιστα, στην πολύ όμορφη εναρκτήρια σκηνή, με τις πολλαπλές ταυτότητες. Η πάντα άριστη σκηνοθεσία του Σπίλμπεργκ και το σωστό μοντάζ του Μάικλ Καν, διατηρούν τον ρυθμό σε μια ταινία που πετυχαίνει τους στόχους της, ως μια καλή πρόταση για ξεκούραστη, απροβλημάτιστη διασκέδαση.
bigstar5,0 icon Reviewed by Chryssa Skopelitou, on bridge of spies- Rating:5,0 out of 10


             


imdb
rottentomatoes