MR. HOLMES

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΛΜΣ

δράμα, μυστηρίου 2015

 Ο Σέρλοκ Χολμς, έχει αποσυρθεί από το επάγγελμά του και υπερήλικας πλέον ασχολείται με τις μέλισσες και τις εναλλακτικές θεραπείες για ζητήματα μνήμης. Προκειμένου να ενδυναμώσει τη μνήμη του που λόγω άνοιας προοδευτικά την χάνει, προσπαθεί να θυμηθεί και να γράψει σχετικά με την τελευταία του αποτυχημένη περιπέτεια, η οποία τον στοιχειώνει ακόμα και σήμερα.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μπιλ Κόντον
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μιτς Κάλιν (Νουβέλα), Τζέφρι Χάτσερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ιαν ΜακΚέλεν, Μάιλο Πάρκερ, Λόρα Λίνεϊ, Χάτι Μόραχαν
ΗΜΕΡ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 16/7/2015 (Ελλάδα)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104 λεπτά
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία, Αμερική
mr. holmes movie poster
 Ο χαρακτήρας του εκκεντρικού ντετέκτιβ Σέρλοκ Χόλμς, δημιουργήθηκε το 1887 από τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και έχει παιχτεί σε κινηματογράφο (πάνω από διακόσιες μεταφορές ιστοριών), θέατρο και τηλεόραση, περισσότερο από κάθε άλλον, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες. Οι απίστευτες εμπειρίες και περιπέτειες του θρυλικού ντετέκτιβ, εντοπίζονται σε κάθε παράλληλο της γης, από το Λονδίνο ως τη Σουηδία, τους Ελβετικούς καταρράκτες, την Ινδία, τη Μάλτα και πολλές άλλες πόλεις.
 Είναι προφανές, ότι ο δρόμος της αναζήτησης για πρωτοτυπία σε μια αφήγηση που να αφορά έναν τέτοιο χαρακτήρα, έχει δυσκολίες. Ο Μπιλ Κόντον ξεπερνάει αυτή τη δυσκολία πατώντας σε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Χόλμς, γραμμένη από τον Μιτς Κάλιν, το “A slight trick of the mind” και διασκευασμένη από τον Τζέφρει Χάτσερ και σκηνοθετεί μια κομψή κινηματογραφία, γεμάτη από την ατμόσφαιρα της βικτοριανής Αγγλίας που αποδίδει άριστα και αρκετό μυστήριο όπως ταιριάζει στις ιστορίες του ήρωα, στην οποία παρουσιάζεται ένα διαφορετικό πορτρέτο του δαιμόνιου ντετέκτιβ να διερευνά κάτι που ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει: τα συναισθήματα και τον ρόλο τους στο μυστήριο της ζωής. Παρά την άνιση ανάπτυξη στις τρεις υποπλοκές της ταινίας, η νοηματική διαδρομή που διαπερνά μέσα από ένα σφικτό, στρυφνό σενάριο, με συνεχόμενες κινήσεις στον χρόνο, σε παρόν και παρελθόν, αφήνει τελικά μια επίγευση ηδύτητας και γοητεύει. Εκείνο όμως το στοιχείο που μετατρέπει το φιλμ σε αξιοσημείωτο, είναι η εντυπωσιακή ερμηνεία του σπουδαίου Άγγλου ηθοποιού Ίαν ΜακΚέλεν.
 Έτος 1947. Ο υπερήλικας Χόλμς (Ίαν ΜακΚέλεν), εκκεντρικός, σχολαστικός και φανατικός υποστηρικτής του ορθολογισμού, επιστρέφει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, στην ύπαιθρο του Σάσεξ όπου και έχει αποσυρθεί τριάντα χρόνια μετά την τελευταία αποτυχημένη του υπόθεση. Ασχολείται με τις μέλισσες και τις εναλλακτικές θεραπείες για την αναζωογόνηση της μνήμης του που αναπόφευκτα λόγω ηλικίας φθίνει. Ως μοναδική συντροφιά έχει την οικονόμο του (Λόρα Λίνευ) και τον μικρό της γιο (Μάιλο Πάρκερ), ο οποίος είναι θαυμαστής του και τον βοηθά με τις μέλισσες. Επιθυμώντας να αφήσει τη ζωή με μια αίσθηση ολοκλήρωσης και για να δυναμώσει τη μνήμη του, επιχειρεί να γράψει όλα όσα πραγματικά συνέβησαν στη τελευταία του υπόθεση, η οποία δεν ήταν μια οποιαδήποτε, καθώς η κατάληξή της ήταν αυτή που τον οδήγησε να αποσυρθεί και να επιλέξει την εξορία ως τιμωρία. Αλλά για ποιόν λόγο και γιατί;
 Ένας φανταστικός χαρακτήρας που παρουσιάζεται ως πραγματικός, τα κατορθώματα του οποίου γράφει ο φίλος του Δόκτορας Γουάτσον. Μια μυθοπλασία μέσα σε μια άλλη, που γίνεται αφορμή για σχόλια γύρω από το φανταστικό και το πραγματικό, την φανταστική αφήγηση, τους χαρακτήρες της και την επίδρασή τους στο κοινό. Αυτοαναφορικότητα με ζητήματα, που επισημαίνονται και συναντούνται όλο και συχνότερα  στις δημιουργίες του σύγχρονου κινηματογράφου.
 Ο Κόντον αποδίδει μια τελείως διαφορετική διάσταση στον χαρακτήρα του ήρωα και φέρνει τη συζήτηση πάλι πίσω στον πυρήνα του ανθρώπου, εγκιβωτίζοντας προβληματισμούς και μεστά νοήματα σε μια κινηματογραφία συγκρατημένη και μελαγχολική, για τον χρόνο που φεύγει, για το παρελθόν που μας ορίζει, τις μεταμέλειες, τις εμμονές σε τόπους παραπλάνησης δεσποτικών κοσμοθεωριών και εντέλει, για τη σημασία του συναισθήματος στο μεγάλο μυστήριο της ζωής. Όλη η ταινία αποτελεί μια εξαιρετική παρουσίαση της μεγάλης γκάμας εκφράσεων και της υποκριτικής ποιότητας του εβδομηνταπεντάχρονου σήμερα Ίαν ΜακΚέλεν, που και μόνο για αυτόν τον λόγο αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς.
bigstar7,3 icon Reviewed by Chryssa Scopelitou, on mr. Holmes- Rating:7,3 out of 10

             



imdb
rottentomatoes