KUMIKO THE TREASURE HUNTER

ΚΟΥΜΙΚΟ, Η ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

δράμα 2014

 Μια απογοητευμένη από τη ζωή της γιαπωνέζα, ανακαλύπτει ένα κρυμμένο αντίγραφο της ταινίας Φάργκο (1996) σε μια βιντεοκασέτα και πιστεύει λανθασμένα ότι ο θησαυρός που θάβεται από τον πρωταγωνιστή της ταινίας στα χιονισμένα τοπία του Φάργκο είναι αληθινός, έτσι σχεδιάζει έναν χάρτη με βάση τα στοιχεία της ταινίας και ταξιδεύει από την Ιαπωνία στην Αμερική προκειμένου να τον ανακαλύψει.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Ζέλνερ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντέιβιντ Ζέλνερ, Νάθαν Ζέλνερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ρίνκο Κικούσι, Νομπγιούκι Κατσούμπ, Σίρλευ Βερνάρντ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική, Ιαπωνία
kumiko the treasure hunter movie poster
 Το φιλμ είναι βασισμένο πάνω σε μια ιστορία που απέκτησε θρυλικές διαστάσεις και αφορά την Τακάκο Κονίσι, μια γραμματέα σε ταξιδιωτικό γραφείο στο Τόκιο, η οποία βρέθηκε νεκρή στο παγωμένο Ντιτρόιτ της Μινεσότας, τον Νοέμβριο του 2001. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την εποχή του γεγονότος, άφηναν να εννοηθεί πως η Κονίτσι πέθανε στην προσπάθειά της να εντοπίσει την βαλίτσα με τα χρήματα που είχε κρύψει ο Στιβ Μπουσέμι στην ταινία Φάργκο των αδελφών Κοέν και με την εντύπωση πως το φιλμ βασιζόταν σε αληθινή ιστορία. Στην πραγματικότητα η Κονίτσι, βρισκόμενη σε βαριά κατάθλιψη αφότου έχασε τη δουλειά της, ταξίδεψε μέχρι την Μινεάπολη, την οποία είχε επισκεφτεί στο παρελθόν με τον πρώην εραστή της, στη συνέχεια μετέβη στο Φάργκο και κατόπιν στο Ντιτρόι όπου και αποφάσισε να αυτοκτονήσει απογοητευμένη και μόνη, παίρνοντας υπερβολική δόση ηρεμιστικών σε συνδυασμό με αλκοόλ.
 Οι αδελφοί Ζέλνερ προσαρμόζουν άριστα έναν αστικό θρύλο και μας παρασύρουν σε ένα πανέμορφο ταξίδι, παράξενο, υποβλητικό και συναρπαστικά εκκεντρικό, στις νεφελώδεις άκρες της φαντασίας που εφάπτονται και πλέκουν με αυτές της πραγματικότητας, προκειμένου αφενός να αρθρώσουν ένα ιδιαίτερο σχόλιο ή και προβληματισμό πάνω στη διαχείριση και πρόσληψη του κινηματογραφικού πολιτιστικού προϊόντος από το κοινό, να οργανώσουν μια σπουδή πάνω στο τι συνιστά ο όρος πραγματικότητα και τι φαντασία, που σταματά η αφήγηση του μύθου και που ξεκινά η πραγματικότητα, αφετέρου να μας παρουσιάσουν μέσα από την ιδιαίτερη οπτική τους, την τραγικότητα της ανθρώπινης συνθήκης αλλά και το μεγαλείο της ανεξάντλητης δύναμης που κρύβεται σε αυτήν, όταν υπάρχει η αίσθηση του σκοπού, η ελπίδα και πίστη.
 Η Κουμίκο (Ρίνκο Κικούσι) είναι μια μοναχική, με χαμηλή αυτοεκτίμηση νεαρή γυναίκα, που ζει στο Τόκιο. Έχει μια εργασία που δεν την γεμίζει, έναν σκληρό και άξεστο εργοδότη, που την ενημερώνει χωρίς περιστροφές κι ενδοιασμούς πως είναι πια ώρα στα εικοσιεννιά της χρόνια να προχωρήσει και να δώσει τη θέση της σε μια νεότερη και πιο φρέσκια υποψήφια και μια μητέρα που είναι εμμονική σχετικά με τον γάμο της κόρης της, καθώς για αυτήν, ο γάμος είναι η υπέρτατη καταξίωση και ή θα παντρευτεί, αν και ήδη έχει αργήσει σύμφωνα με τα ιαπωνικά έθιμα, ή θα επιστρέψει στο σπίτι και θα μείνει μαζί της. Η Kουμίκο δεν έχει επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος την τιμωρεί, γιατί δεν είναι διατεθειμένη να αποκτήσει την αναμενόμενη κοινωνική συμπεριφορά και να ενταχθεί στις ιαπωνικές κοινωνικές νόρμες. Μια μέρα η ηρωίδα βρίσκει θαμμένη σε μια σπηλιά, μια παλιά βιντεοκασέτα, η οποία εμπεριέχει την ταινία Φάργκο του 1996, όπου στην εισαγωγική της υποσημείωση αναφέρει ότι η ιστορία που περιγράφει βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η Κουμίκο νομίζει ότι βλέπει ένα είδος ντοκιμαντέρ, θεωρεί τα γεγονότα της ταινίας αληθινά και ο θησαυρός που θάβεται στο χιόνι του Φάργκο πως υπάρχει ακόμα. Έτσι αποφασίζει με τόλμη και θάρρος να ξεφύγει από το μέσο όρο και να καθορίσει το πεπρωμένο της θέτοντας ως στόχο να βρει τον θησαυρό και ταξιδεύοντας μέχρι την Αμερική, σε μια τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγει από έναν βίο που φαίνεται να μην έχει μέλλον. Το ταξίδι της, θα έχει απρόβλεπτη πλοκή κι ένα ακόμα περισσότερο απρόβλεπτο και δυνατό φινάλε.
 Μια διακριτική ιστορία μιας χαμένης ψυχής που βρίσκει παρηγοριά στα φτερά της φαντασίας, με χαρακτηριστικά προσφιλή και ανησυχητικά οικεία όσο ποτέ άλλοτε, αφού ανεκπλήρωτες αδιέξοδες ζωές που κολυμπούν μέσα στη βαρετή ομαλότητα και την κοινοτοπία, ζωές που επιθυμούν κάποιο είδος ελευθερίας και μια αίσθηση σκοπού, τις συναντούμε παντού γύρω μας. Η ιστορία γοητεύει, παρόλο τον ζοφερό παραλογισμό της και την αίσθηση της αναπόφευκτη πορείας σε μια τραγωδία που είμαστε ανίσχυροι να σταματήσουμε, γιατί το κυνήγι του θησαυρού αφορά όλους μας. Κι ο θησαυρός δεν είναι κάτι άλλο παρά τα όνειρα, οι επιδιώξεις μας κι όλα εκείνα τα σχέδια για ένα καλύτερο αύριο.
 Μια κινηματογραφία μαγικού ρεαλισμού, που συνδυάζει το δράμα με το λεπτό χιούμορ, την αλήθεια με την φαντασία, την τραγωδία με την νίκη, την κοινωνική κριτική με την διερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Μια αλληγορία με πλούσια θεματική, που αφορά τη μοναξιά, τα κοινωνικά πρέπει, την αποφασιστικότητα, την πίστη σε ένα όνειρο, την  διερεύνηση των λεπτών διασυνδέσεων μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, με αργούς ρυθμούς που αντισταθμίζονται όμως από την σχολαστική σκηνοθεσία, την όμορφη φωτογραφία και το βαθύ των νοημάτων.
 Η ταινία παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό το 2014 στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στο τμήμα του "Ανοιχτοί Ορίζοντες".
bigstar8,0 icon Reviewed by My Films-In, on kumiko- Rating:8,0 out of 10

            



imdb
rottentomatoes