ASTERIX: LE DOMAINE DES DIEUX

ΑΣΤΕΡΙΞ: Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

κινούμενα σχέδια, περιπέτεια, κωμωδία 2014

 Έτος 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Όλη, εκτός από το γνωστό μικρό γαλατικό χωριό. Αυτή τη φορά ο Ιούλιος Καίσαρας, καταστρώνει ένα διαφορετικό σχέδιο, ύπουλο και σκοτεινό, προκειμένου να κατακτήσει τους ατίθασους Γαλάτες. Με ποιόν τρόπο ο Αστερίξ και η παρέα του θα προσπαθήσουν να σώσουν το χωριό τους από τον κίνδυνο;


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλεξάντρ Αστιέ & Λουί Κλισί
ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλεξάντρ Αστιέ, Ρενέ Γκοσινί, Αλμπέρ Ουντερζό
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: (φωνές) Αλέν Σαμπά, Λορέν Λαφίτ, Ζεραλντίν Νακάς, Αλεξάντρ Αστιέ, Ελί Σεμού, Ροζέρ Καρέλ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
asterix: mansion of the Gods movie poster
 Τριανταπέντε είναι συνολικά τα τεύχη με τις απίθανες περιπέτειες της τρομερής και πολύ δημοφιλούς γαλατικής παρέας, του Αστερίξ και του Οβελίξ. Τα πρώτα εικοσιτέσσερα, το τριακοστό δεύτερο και το τριακοστό τέταρτο, είναι σε σενάριο του Ρενέ Γκοσινί και σκίτσα του Αλμπέρ Ουντερζό, τα τεύχη από εικοσιπέντε μέχρι τριανταένα, καθώς και το τεύχος τριαντατρία, είναι μόνο από τον Ουντερζό, ενώ το τελευταίο τεύχος είναι από τους Ζαν Ιβ Φερρί και Ντιντιέ Κονράντ.
 Ανάλογα με την θεματολογία τους οι περιπέτειες των αστείων Γαλατών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που η παρέα βρίσκεται σε χώρες μακρινές ή μέσα στην Γαλατία και σε αυτές που εκτυλίσσονται μέσα ή τριγύρω από το χωριό. Στις μεν πρώτες το χιούμορ βασίζεται ως επί το πλείστο στην διαφορετική νοοτροπία των διαφόρων λαών που επισκέπτεται ο Αστερίξ, ενώ στις δεύτερες, η δράση αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ρωμαίοι για να καθυποτάξουν τους Γαλάτες. Στο σινεμά, υπήρξαν εννιά παραγωγές κινουμένων σχεδίων με τον Αστερίξ και τέσσερις ταινίες ζωντανής δράσης, με την τελευταία να κυκλοφορεί το 2012.
 Ακολουθώντας τις εξελίξεις τις εποχής, “Η κατοικία των θεών” του 2014, είναι η πρώτη ταινία τρισδιάστατων (3D) κινουμένων σχεδίων και βασίζεται στη δέκατη έβδομη περιπέτεια της σειράς, πρωτοδημοσιευμένης το 1971 στο Γαλλικό περιοδικό Pilote.
 Η ιστορία αφορά το νέο καταχθόνιο σχέδιο του Ιουλίου Καίσαρα να υποτάξει τους Γαλάτες, κατόπιν φυσικά πολλών ανεπιτυχών προσπαθειών. Ποιος ύπουλος τρόπος υπάρχει και που έχει χρησιμοποιηθεί κατ΄επανάληψη στην ιστορία, έτσι ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις ενός πληθυσμού, προς όφελος των όποιων ιμπεριαλιστικών κέντρων εξουσίας; 
 Ο Καίσαρας αυτή τη φορά στοχεύει στον εκρωμαϊσμό του χωριού, με άλλα λόγια στην αλλοίωση του πολιτισμού του, σπέρνοντας εκ των έσω δαιμόνια. Για το λόγο αυτό, στέλνει στη Γαλατία έναν ονομαστό αρχιτέκτονα ο οποίος θα κτίσει μια νέα πόλη σύμφωνα με τα ρωμαϊκά πρότυπα, όπου Ρωμαίοι μέτοικοι θα μεταφέρουν τον δικό τους τρόπο ζωής δίπλα στο γαλατικό χωριό. 
 Μετά από πολλά εμπόδια, πράγματι οικοδομούνται τα πρώτα κτήρια της πόλης και στη συνέχεια με την κατάλληλη διαφήμιση η πόλη αρχίζει και κατοικείται. Η ωραία σάτιρα αναδεικνύει τους σκοπούς και την πλάνη της διαφήμισης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιεί το όνειρο της ιδιόκτητης κατοικίας ως δόλωμα, προκειμένου οι Ρωμαίοι πολίτες να μετοικίσουν. Οι νέοι γείτονες του χωριού αρχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές με τους Γαλάτες, το χρήμα κυκλοφορεί και τους γλυκαίνει, οι συμπεριφορές αρχίζουν να αλλάζουν, η ομόνοια μεταξύ τους χάνεται και το χωριό βρίσκεται να κινδυνεύει άμεσα. Στο μεταξύ ξεπροβάλλουν κι άλλα ζητήματα με τους σκλάβους και τη δουλοκτησία, την αγορά εργασίας, τους μισθούς και τις απεργίες των στρατιωτών, ακόμα και οικολογικά θέματα στα οποία πρωτοστατεί το σκυλάκι του Οβελίξ, Ιντεφίξ. 
 Οι δημιουργοί των κόμικ γράφουν την ιστορία το 1971, αλλά φαίνεται πως το θέμα των χρημάτων που πετυχαίνουν εκεί όπου αποτυγχάνουν τα όπλα, είναι θέμα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Ο Αστερίξ βλέποντας την καταστροφή να έρχεται, θα προσπαθήσει να συνετίσει τους συμπολίτες του και να αποτρέψει τον κίνδυνο έχοντας για βοήθεια τον “γλυκόλαλο” βάρδο Κακοφωνίξ και φυσικά το μαγικό φίλτρο που φτιάχνει ο Δρυίδης Πανοραμίξ.
 Η ταινία ακολουθεί την αρχική, κλασική πια, ιστορία των Γκοσινί και Ουντερζό. Τα τρισδιάστατα σχέδια με τα εκπληκτικά καθαρά σχέδια και χρώματα, δίνουν νέα ζωή στους αξιολάτρευτους χαρακτήρες που όλοι γνωρίζουμε και έχουμε αγαπήσει, οι καλογραμμένοι διάλογοι, η πλούσια δράση, οι πολλές αστείες σκηνές για τα παιδιά, αλλά και η λεπτή, χορταστική σάτιρα για τους μεγάλους, συνθέτουν ένα όμορφο και χαρούμενο αποτέλεσμα, απολαυστικό για όλη την οικογένεια.
bigstar7,0 iconReviewed by My Films-In, on Asterix: mansion of the Gods- Rating:7,0 out of 10

             




imdb
rottentomatoes