IDA

IDA

δράμα 2013

 Πολωνία 1962. Η Άννα, μεγαλωμένη σε μοναστήρι, λίγο πριν τους όρκους της για να γίνει καλόγρια θα συναντήσει την μοναδική εν ζωή συγγενή της, την αδελφή της μητέρας της Βάντα, η οποία θα της αποκαλύψει ότι είναι Εβραία. Θα ξεκινήσουν οι δυο τους ένα ταξίδι για να ανακαλύψουν που έχουν ταφεί και τον τρόπο που πέθαναν οι γονείς της κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάβελ Παβλικόφσκι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρεμπέκα Λινκέβιτς
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τρεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Πολωνία, Δανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο
ida image
 Έχοντας ως όχημα το θέμα της συλλογικής ευθύνης των αντισημιτικών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, το θέμα της αντιπαλότητας μεταξύ καθολικών και Εβραίων Πολωνών και των εγκλημάτων που συνέβησαν στην μεταπολεμική κομμουνιστική Πολωνία, η ευαίσθητη και συνάμα δυναμική ασπρόμαυρη κινηματογραφία του Παβλικόφσκι εξερευνεί τις επιπτώσεις του πολέμου στις ζωές των επιζώντων, τις εμπειρίες του παρελθόντος και πως αυτές διαμορφώνουν το σήμερα και τις προσπάθειες αφομοίωσης των εμπειριών αυτών προκειμένου να υπάρχει μια πορεία προς το αύριο.
 Ένα σκοτεινό και τραγικό ταξίδι στην Πολωνία του 1960, που εισχωρεί βαθιά και εξαιρετικά διακριτικά στις πληγές και τα συναισθήματα ανθρώπων που οι ζωές τους άλλαξαν δραματικά μετά από όλα όσα υπέστησαν, δοσμένο όχι μέσα από διαλόγους όπως θα περίμενε κανείς, αλλά πρωτίστως, μέσα από την εξαιρετική οπτική γλώσσα του φιλμ και την εξαιρετική υποκριτική των συντελεστών του, που καθιστούν εφικτό χωρίς την πρόσθεση επιπλέον σκηνών, να γνωρίσει ο θεατής τις θλίψεις τους, την ψυχρότητα και την ερημιά των ψυχών τους, να μάθει την κρυμμένη αλήθεια τους, στις σιωπές και σε αυτό που δεν εκφέρεται.
 Οι ασπρόμαυρες λιτές αλλά συναρπαστικές εικόνες σε ένα χορταστικό φορμά με αναλογία διαστάσεων 1.33:1, συνάδουν με την ιστορία, συμβάλουν στην δραματοποίηση της αφήγησης, συμπληρώνουν τα συναισθήματα και αναδεικνύουν την αντίθεση των εξαιρετικά πολυσύνθετων και αντιθετικών κεντρικών χαρακτήρων.
 Η Βάντα, που την υποδύεται η έξοχη Αγκάτα Κούλεζα, αλκοολική, άθεη, απογοητευμένη και νικημένη από τη ζωή και τους ανθρώπους, περιφρονεί και σαρκάζει το σήμερα το οποίο δεν την αφορά πια. Η Άννα, που την ενσαρκώνει η πολύ καλή Αγκάτα Τρεμπουκόφσκα, χωρίς ρίζες, εύθραυστη μέσα στην αγνότητα και τον ιδεαλισμό της, συναντά τη θεία της και αντιμετωπίζει μια σειρά από συναισθήματα υπονομευτικά της πίστης της, εκ των οποίων τα περισσότερα θεμελιώνονται από θλίψη.
 Θεία και ανιψιά εντελώς αντίθετες μεταξύ τους στο τι εκπροσωπούν και τι εκφράζουν, θα συνδεθούν, θα κατανοήσουν το ρόλο η μια στη ζωή της άλλης και τη θέση τους στην κοινωνία και στο τέλος αφού συνειδητοποιήσουν την τραγική μοίρα της οικογένειάς τους, θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να επιλύσουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.
 Η Ida είναι ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και αναζήτησης της ταυτότητας, με αργό προσεχτικό ρυθμό και σωστή αφηγηματική δομή, εγείρει σημαντικά ερωτηματικά που αφορούν, την αλήθεια, τις ενοχές, τις αυταπάτες, την πίστη, τις επιλογές στη ζωή, την παράλογη ανθρώπινη προκατάληψη και την κοινωνική απόρριψη, την ελπίδα, την τιμωρία και την συγχώρεση. Μια ιστορία με πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς συμβολισμούς και ισχυρές τις αντηχήσεις του Β΄Παγκοσμίου πολέμου που δεν θέλει να διδάξει, αλλά μόνο να αποτρέψει τα ίδια λάθη.
 Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου το 2013. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Γυναικείας Ερμηνείας στο 5ο Φεστιβάλ Les ArcsGrand Prix και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας το 2013.
 Η ταινία είναι υποψήφια για το ξενόγλωσσο όσκαρ, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερου σεναρίου, καλύτερου β΄γυναικειου ρόλου στα όσκαρ που μας έρχονται.
bigastar8,0 icon  Reviewed by My Films-In, on ida- Rating:8,0 out of 10



           





imdb
rottentomatoes