THE WIND RISES

THE WIND RISES

κινούμενα σχέδια, βιογραφία 2013

 Η αληθινή ιστορία του Τζίρο Χορικόσι ενός από τους διασημότερους μηχανικούς αεροσκαφών που διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου σχεδιάζοντας τα ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χαγιάο Μιγιαζάκι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Χαγιάο Μιγιαζάκι
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Χιντιάκι Άνο, Μιράι Σίντα, Τζαν Κουνιμούρα, Μιόρι Τακιμότο
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιαπωνία
the wind rises image
 Χαγιάο Μιγιαζάκι, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων, βραβευμένος με όσκαρ το 2001 για το "Ταξίδι στη Χώρα των θαυμάτων". Ένας δημιουργός που έχει κατασκευάσει μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα κινουμένων σχεδίων με απίστευτες, παράξενες εικόνες που δε θα μπορούσε κανείς από τον δυτικό κόσμο να φανταστεί και να δημιουργήσει. Ο μάγος του ιαπωνικού καρτούν, παρουσιάζει σε αυτό το φιλμ την ζωή του Τζίρο Χορικόσι, του διάσημου σχεδιαστή πολεμικών αεροπλάνων κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, μετατρέποντάς τη σε ένα αντιπολεμικό ύμνο.
Αρκετοί κατηγόρησαν τον Μιγιαζάκι πως με αυτή την ταινία φαίνονται πιο ελκυστικά στα μάτια του θεατή τα πολεμικά αεροπλάνα και συγκεκριμένα τα Ζέρο Φάιτερ που ο Χορικόσι σχεδίασε, ενώ στην ουσία ήταν μηχανές που σκότωναν και είχαν δημιουργηθεί για να καταρρίπτουν τα εχθρικά μαχητικά. Οι περισσότεροι όμως υποστηρίζουν ότι το βασικό νόημα της ταινίας ήταν ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα, που μιλούσε συγχρόνως για την απεριόριστη δύναμη της φαντασίας και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λάθος σκοπούς η δουλειά κάποιου σχεδιαστή. Τα αντιπολεμικά μηνύματα άλλωστε και η ειρηνιστική δεοντολογία ήταν για πολλά χρόνια ένα σταθερό μήνυμα των ταινιών του Μιγιαζάκι.
 Το όνειρο από μικρό παιδί του Χορικόσι ήταν να γίνει πιλότος, όμως τον εμπόδισε η όρασή του, οπότε ακολούθησε το επάγγελμα του μηχανικού και σχεδιαστή αεροπλάνων. Το πάθος για τα αεροπλάνα και την αεροπορία τον έκανε πρωτοπόρο στον τομέα του. Εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια για λογαριασμό της ιαπωνικής εταιρίας Μιτσουμπίσι, η οποία είχε στενές σχέσεις με το ιαπωνικό στρατιωτικό κατεστημένο. Ο Χορικόσι παρόλο που είχε άμεση συμμετοχή στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο με την κατασκευή αυτών των αεροπλάνων, ήταν έντονα αντίθετος με τις εχθροπραξίες που συνέβαιναν καθώς τις θεωρούσε το λιγότερο ανώφελες, ενώ η κατασκευή των μαχητικών ήταν ενάντια στις εσωτερικές επιταγές του. Είχε δηλώσει εξάλλου πως "Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν κάτι όμορφο". 
 Βασιζόμενος ο Μιγιαζάκι σε αυτά τα αληθινά γεγονότα και στις μαρτυρίες του πατέρα του, ο οποίος είχε εργαστεί για τον Χορικόσι κατά τη διάρκεια του πολέμου, δημιουργεί μια ιστορική, βιογραφική ταινία, για να μας παρουσιάσει μέσα στα εκατόν είκοσι λεπτά της, που είναι γεμάτα από μαγικά σχέδια και χρώματα, πολλές από τις ιδέες και τους προβληματισμούς του, όπως το ανώφελο του πολέμου, την λάθος χρησιμοποίηση του όποιου ανθρώπινου ταλέντου, την πάλη που πρέπει να κάνει κανείς απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, το κυνήγι του ονείρου και της τελειότητας, τη σημασία της αγάπης όταν οι άνεμοι της ζωής δυναμώνουν.
 Μια από τις πιο ωραίες ταινίες του μεγάλου Ιάπωνα δημιουργού, που σίγουρα θα μας λείψει αν κάνει πράξη αυτό το οποίο δήλωσε στην πρεμιέρα του έργου, στο περσινό φεστιβάλ της Βενετίας, πως αυτή είναι η τελευταία του ταινία.
 Να σημειώσουμε πως η ταινία ήταν υποψήφια στα φετινά βραβεία Όσκαρ.
   Reviewed by My Films-In, on the wind rises- Rating:8,2 out of 10



         





imdb
rottentomatoes