SIN CITY: A DAME TO KILL FOR

ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΠΟΛΗ: Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΦΟΝΟ

θρίλερ, εγκλήματος 2014

 Σε μια σκοτεινή και άθλια πόλη στην οποία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, όλοι είναι παγιδευμένοι σε μια βίαιη διαφθορά και μερικοί αδίστακτοι δολοφόνοι διασταυρώνονται με κάποιους από τους πιο διαβόητους κατοίκους της.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φρανκ Μίλερ, Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Φρανκ Μίλερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μπρους Γουίλις, Τζούνο Τεμπλ, Εύα Γκριν, Τζέσικα Άλμπα, Μίκι Ρουρκ, Ροζάριο Ντόσον, Τζος Μπρόλιν, Ρέι Λιότα, Στέισι Κιτς, Πάουερς Μπουθ,Τζέιμι Κινγκ, Τζέρεμι Πίβεν, Τζέιμι Τσανγκ, Lady Gaga
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
sin city: a dame to kill for image
 Ο κόσμος της Αμαρτωλής Πόλης ξεδιπλώνεται και πάλι μπροστά μας, ύστερα από εννιά χρόνια. Το πρώτο Sin City είχε βγει στις κινηματογραφικές  αίθουσες το 2005 και είχε κάνει φοβερή αίσθηση η πιστή μεταφορά της ομότιτλης κόμικ νουβέλας του Φρανκ Μίλερ στο κινηματογραφικό πανί, με τη βοήθεια βέβαια και της ψηφιακής τεχνολογίας. Εντυπωσιακά ασπρόμαυρα πλάνα, αφαιρετικός και κοφτερός λόγος, ελλειπτικές εικόνες, ευρηματικές κωδικοποιήσεις με έντονα συμβολικά χρώματα διάσπαρτα στην οθόνη, ασυνήθιστες γωνίες λήψεις, χαρακτήρες και πλάνα που συναντούν τα χαρακτηριστικά του φιλμ νουάρ, μονομαχίες, σεξ, ακραία βία.
 Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές, αλλά οπτικά περισσότερο συναρπαστικό και πιο στιλιζαρισμένο από το πρώτο, οι σκηνοθέτες Φρανκ Μίλερ και Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, επιχειρούν να συνεχίσουν την ιστορία από εκεί που την είχαν αφήσει και να σκιαγραφήσουν για άλλη μια φορά τον χαρακτήρα της βασικής πρωταγωνίστριας του φιλμ, που είναι η ίδια η πόλη. Μια πόλη στην οποία επικρατεί η βαναυσότητα, η παρακμή, η διαφθορά, η απληστία, η λαγνεία, ο κυνισμός, η ματαιότητα. Όλα είναι εκεί και τίποτα δεν έχει αλλάξει, «Ο θάνατος είναι το ίδιο με τη ζωή στην Αμαρτωλή Πόλη: ένα τίποτα…» και ο έρωτας μαζί με την εκδίκηση αναδεικνύονται ξανά, ως μια απ’ τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις στη μυθοπλαστική ανάπτυξη του φιλμ. Όσον αφορά τους χαρακτήρες, είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος, της πόλης που τους έθρεψε, μοιραίες, κακές και συμφεροντολόγες γυναίκες και διεφθαρμένοι, βίαιοι και εξουσιαστικοί άνδρες των οποίων η σκιαγραφία τους σε αυτό το φιλμ γέρνει περισσότερο προς τον ελλειπτικότητα των κόμικ.
 Στις τέσσερις βασικές αφηγηματικές μονάδες, που δεν είναι τόσο ομαλά συνδεδεμένες μεταξύ τους, ξεχωρίζει η ιστορία με την εμφάνιση της Εύα Γκριν ως γυναίκα αράχνη, ενώ ο Μίκι Ρουρκ αποδίδει πάντα άριστα τον σκληροτράχηλο Μάρβ.
 Με έντονη την σφραγίδα της νουάρ αισθητικής, άρτιας σε κάθε πλάνο, τους καλοζυγισμένους ασπρόμαυρους όγκους, τα έντονα χρώματα, και την εκρηκτικότητα στις σκηνές δράσεις, η ταινία καταφέρνει να μας βυθίσει στον άγριο και κολασμένο κόσμο της σκοτεινής αυτής πόλης και να μας προσφέρει μια ένοχη απόλαυση του παρακμιακού στοιχείου της ανθρώπινης ύπαρξης.
bigstar7,7 iconReviewed by My Films-In, on sin city a dame to kill for- Rating:7,7 out of 10



         





imdb
rottentomatoes