TRANSCENDENCE

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

επιστημονική φαντασία 2014

 Τρεις επιστήμονες ο Μαξ, ο Γουίλ και η γυναίκα του Έβελιν, επιχειρούν να δημιουργήσουν μέσω ενός λογισμικού προγράμματος τον πρώτο σκεπτόμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή στον κόσμο. Μια ομάδα τρομοκρατών, η οποία είναι αντίθετη στις εξελίξεις αυτής της τεχνολογίας, δολοφονούν τον κορυφαίο ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης Γουίλ. Η Έβελιν για να τον κρατήσει "εν ζωή", θα φορτώσει τον εγκέφαλο του Γουίλ σε ένα υπερυπολογιστή και ενώ αρχικά θα πιστέψει ότι η προσπάθεια της έχει αποτύχει, θα διαπιστώσει στη συνέχεια ότι ο Γουίλ μέσω αυτού του προγράμματος μπορεί και επικοινωνεί μαζί της. Οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να κλέψουν το σύστημα και να το καταστρέψουν, όμως ο Γουίλ δεν χρειάζεται πλέον το κομπιούτερ για να υπάρχει. Η επιτυχημένη προσπάθεια της Έβελιν δημιουργεί μια ανθρώπινη μηχανή με τεράστιες δυνατότητες που γίνονται όμως στην πορεία ανεξέλεγκτες.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γουόλι Φάιστερ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζάκ Παγκλέν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζόνι Ντεπ, Κέιτ Μάρα, Μόργκαν Φρίμαν, Ρεμπέκα Χολ, Κίλιαν Μέρφι
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική, Αγγλία
Transcendence image
 Είναι η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του Γουόλι Φάιστερ, ο οποίος να θυμίσουμε ότι είχε βραβευτεί με Όσκαρ ως διευθυντής φωτογραφίας στο Inception το 2010. 
 Το σενάριο βασίζεται πάνω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προβληματική, που εξετάζει μια σειρά πρακτικών, ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και το "ανέβασμα" των περιεχομένων ενός ανθρώπινου μυαλού σε υπολογιστή. Θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα δραματική δομή με κοινωνικοπολιτικό και φιλοσοφικό στοχασμό, όμως το φιλμ του Φάιστερ δεν είναι κάτι άλλο από μια κακογραμμένη ερωτική ιστορία σε συνδυασμό με επιστημονική φαντασία, φορτωμένη με θεαματικά ειδικά εφέ, που αυτοπροβάλλονται ναρκισσιστικά, φλύαρα, υπερβολικά και επιπόλαια, με σκοπό να παραπλανήσουν τον θεατή από τις αδυναμίες της συγκεκριμένης κινηματογραφίας, που καταφανώς είναι το μπλεγμένο, χαοτικό σενάριο, η μέτρια σκηνοθεσία και η ακόμα πιο μέτριες υποκριτικές αποδόσεις.
bigstar5,5 iconReviewed by My Films-In on transcendence- Rating:5,5 out of 10



          





imdb
rottentomatoes