Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

LUCY


LUCY

δράση, επιστημονική φαντασία 2014

 Μια φοιτήτρια στην Ταϊπέι, εξαπατάται από τον Ασιάτη φίλο της και βρίσκεται μπλεγμένη με την κινέζικη μαφία. Άθελά της μεταφέρει ένα καινούργιο ναρκωτικό, αφού είναι εμφυτευμένο στην κοιλιά της προκειμένου να εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό. Όταν το υλικό που βρίσκεται στο σώμα της διαχέεται στον οργανισμό της, η Λούση θα μετατραπεί σε ανίκητο σούπερ όπλο.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λικ Μπεσόν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Λικ Μπεσόν
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σκάρλετ Τζόχανσον, Μόργκαν Φρίμαν, Μιν Σικ Τσόι, Άναλι Τρίπτον
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
lucy image
 Η ιστορία βασίζεται σε έναν διαδεδομένο κοινωνικό μύθο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% των δυνατοτήτων του, πράγμα που επιστημονικώς δεν αληθεύει αφού έχει αποδειχθεί πως όλες οι περιοχές του εγκεφάλου χρησιμοποιούνται καθημερινά. Έτσι κι αλλιώς βλέπουμε επιστημονική φαντασία, αλλά ότι και να προσπαθεί να παρουσιάσει η ταινία του Μπεσόν ποτέ δεν καταφέρνει να γίνεται πιστευτή, ιδιαίτερα όταν ακούμε τις "επιστημονικές" δηλώσεις του Μόργκαν Φρίμαν με ύφος αυθεντίας, καθώς τίποτα από όσα λέει δεν ευσταθούν στο παραμικρό.
 Το παιδαριώδες σενάριο του Μπεσόν δεν ενδιαφέρεται να μας διαφωτίσει για το τι συμβαίνει στα αλήθεια, ποιοι είναι οι χαρακτήρες, ποια ήταν τέλος πάντων τα κίνητρα που έφτιαξε αυτό το φιλμ και η Lucy, αν και βρίσκει επιτέλους όλες τις απαντήσεις, δεν μας λέει ποια ήταν η ερώτηση. Οι φιλοσοφικές απολήξεις του φινάλε, διατυπώνονται με διδακτισμό και περιέχουν χιλιοειπωμένα μηνύματα που τα βρίσκει κανείς σε περιβαλλοντικά βιβλία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η πέραν του μέτρου σε ταχύτητα αφήγηση και σε πολλά σημεία αποσπασματικός χαρακτήρας της, αφήνει την αίσθηση ότι όλα έχουν γίνει με προχειρότητα και οι σκηνές δράσης χάνουν το βάρος και το ενδιαφέρον τους αφού πολύ γρήγορα γίνεται αντιληπτό, πως απέναντι στην ηρωίδα που αποκτά σιγά σιγά το εκατό τοις εκατό των δυνάμεων του μυαλού της, δεν υπάρχει κανείς  να την αντιμετωπίσει. Η υποκριτική απόδοση της Σκάρλετ Γιόχανσον σε αρκετά σημεία φαντάζει υπερβολική, αλλά σε γενικές γραμμές υποστήριξε τον ρόλο της. Οι στιλιζαρισμένες εικόνες, τα ειδικά εφέ και η πανδαισία χρωμάτων είναι τα ατού αυτής της κινηματογραφίας του Μπεσόν, η οποία βλέπεται, εάν κανείς τη δει χωρίς πολλές αξιώσεις και ως μια αφελή, επιστημονικής φαντασίας, περιπέτεια.
bigstar5,8 icon   Reviewed by My Films-In, on lucy- Rating:5,8 out of 10          

imdb
rottentomatoes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου