CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

CAPTAIN AMERICAN 2: Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

δράση, επιστημονική φαντασία, περιπέτεια 2014

 Ο Στίβεν Ρότζερς (Κάπτεν Αμέρικα), προσπαθεί να προσαρμοστεί στο σήμερα και συνεργάζεται με την Νατάσα Ρομανόφ (Μαύρη Χήρα) και τον Φάλκον, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια συνωμοσία στο εσωτερικό της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ που χειρίζεται θέματα για την παγκόσμια ασφάλεια και να πολεμήσει έναν ψυχρό δολοφόνο που η αποστολή του είναι να τους εξολοθρεύσει.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  Άντονι και Τζο Ρούσο
ΣΕΝΑΡΙΟ: Κρίστοφερ Μάρκους, Στέφεν ΜακΦίλει, Εντ Μπρουμπέικερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σκάρλετ Τζόχανσον, Κόμπι Σμόλντερς, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Κρις Έβανς, Έμιλι Βανκάμπ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
captain america: the winter soldier image
 Ο πρώτος σούπερ ήρωας που δημιούργησε η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία κόμικς, Μάρβελ, ήταν ο Κάπτεν Αμέρικα. Το κόμικ πρωτοδημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 1941. Μετά την κυκλοφορία το 1961 των "4 Φανταστικών" (Fantastic Four) που είχαν τεράστια επιτυχία, υπήρξαν σταδιακά δημιουργίες σούπερ ηρώων που αποτέλεσαν το ονομαζόμενο σύμπαν της Μαρβελ, όπως ο Άιρον Μαν, ο Χάλκ, οι Εκδικητές, ο Τιμωρός, ο Σπάιντερ Μαν. Οι ήρωες των κόμικ αυτών γρήγορα έγιναν δημοφιλείς, γιατί για πρώτη φορά το κοινό ήρθε σε επαφή με ρεαλιστικούς υπέρ-ήρωες που διέθεταν ναι μεν υπερφυσικές ικανότητες, αλλά διατηρούσαν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και αδυναμίες με τις οποίες μπορούσε να ταυτιστεί και να κατανοήσει καλύτερα. Ήταν αναμενόμενο μετά από την τόσο μεγάλη αποδοχή τους από το κοινό, οι ήρωες αυτοί να μεταφερθούν και στις κινηματογραφικές αίθουσες. 
 Η πρώτη ταινία του Κάπτεν Αμέρικα προβλήθηκε το 2011 με τίτλο Ο Πρώτος Εκδικητής: Κάπτεν Αμέρικα (Captain America: The First Avenger). Η ταινία είχε πολύ δράση και εφέ αλλά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα ή ουσία. Ο Στιβ Ρότζερς (Κάπτεν) δεν μπορούσε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσει τους Ναζί στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο γιατί είχε κριθεί σωματικά ανίκανος. Μετά την συμμετοχή του σε ενα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα απέκτησε σούπερ ιδιότητες και μετατράπηκε σε υπερστρατιώτη. Η νέα παραγωγή Κάπτεν Αμέρικα: O Στρατιώτης του Χειμώνα, προσαρμόζει τον πατριώτη, ιδεαλιστή και με αυτοθυσία απέναντι στον Ναζισμό ήρωα, στην νέα εποχή, για να συνεχίσει το έργο του αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει μια πολιτική και τολμηρή συνωμοσία στα σπλάχνα της αμερικανικής οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ. 
 Παρόλο που έχουμε μια ταινία που δομείται παραδοσιακά, δηλαδή με τη δράση, τις συμμαχίες, προδοσίες και κάποια στοιχεία κωμωδίας, η μορφολογία του φιλμ ωστόσο εμπλουτίζεται στη σύνθεση και στο ύφος, με το να δομούνται έστω και αχνά οι χαρακτήρες του, με τις έξυπνες ανατροπές, που το μετατρέπουν σε ένα καλογραμμένο πολιτικό θρίλερ και με το να δίνεται περισσότερο βάθος και προβληματισμός στο σενάριο κάνοντας αυτόν τον Κάπτεν Αμέρικα: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα, να ικανοποιεί απόλυτα και να διεκδικεί επάξια τον τίτλο της καλύτερης ταινίας στον κινηματογραφικό κόσμο της Μάρβελ. Οι σκηνές δράσης πράγματι είναι ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα που δεν κουράζει, δεμένο κατάλληλα με την ανάπτυξη της πλοκής. Μια δυνατή ιστορία που αυτή τη φορά έρχεται σε πρώτο πλάνο και θέτει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων όπως, η ελευθερία και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στην εποχή μας καταπατούνται συνεχώς προς χάριν της "νέας τάξης πραγμάτων" και του συλλογικού "καλού". 
 Τέλος, όλοι οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες της ταινίας συμβάλουν ικανοποιητικά στο να αποδοθεί η δυναμική κινηματογραφία των αδελφών Ρούσο.
bigstar7,8 iconReviewed by My Films-In, on captain america:the winter soldier- Rating:7,8 out of 10



           




imdb
rottentomatoes