THE RAILWAY MAN

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

βιογραφία, δράμα 2013

 Ο Έρικ Λόμαξ, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εξαναγκάστηκε σε εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες με χιλιάδες άλλους αιχμαλώτους των Συμμάχων, στην κατασκευή ενός μεγάλου σιδηροδρόμου μεταξύ Βιρμανίας και Ταϊλάνδης. Με αφορμή την κατασκευή ενός παράνομου ραδιοδέκτη, ο Λόμαξ φυλακίζεται και βασανίζεται. Χρόνια αργότερα παρακολουθούμε τον αποξενωμένο Λόμαξ να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που του άφησε ο πόλεμος. Όταν θα ανακαλύψει ότι ο βασανιστής του ζει, θα βρεθεί απέναντι σε ηθικά διλήμματα και θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. 


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζόναθαν Τεπλίτζκι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Φράνκ Κότρελ Μπόις, Άντυ Πάτερσον, Έρικ Λόμαξ (βιβλίο)
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κόλιν Φερθ, Νικόλ Κίντμαν, Τζέρεμι Ίρβινγκ, Χιρογιούκι Σανάντα
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αυστραλία, Αγγλία
the railway man image
 Η πραγματική ιστορία του Άγγλου μηχανικού Έρικ Λόμαξ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να δουλέψει κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ένωνε την Βιρμανία με την Ταϊλάνδη, έτσι όπως την είδε και την απέδωσε ο Τζόναθαν Τεπλίτζκι.
 Δυνατή ιστορία, με θεματική που αφορά τη συγχώρεση, τη μετάνοια, την τιμωρία, τη λύτρωση, τον θρίαμβο απέναντι στις αντιξοότητες, τη βία του πολέμου και τα βαθιά ψυχικά τραύματα που προκαλεί. Με συνεχόμενα φλας μπακ ο σκηνοθέτης παρουσιάζει από τη μια τα σωματικά βασανιστήρια που υπέστη ο ήρωας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και από την άλλη πηγαίνοντας στη δεκαετία του 1980 παρουσιάζει τη ζωή του ενήλικα πια Έρικ με την επιβαρυμένη ψυχοσύνθεση και τα συναισθηματικά του τραύματα. Ο μη σωστός χειρισμός όμως των φλας μπακ και κυρίως ο μη σωστός συνδυασμός και η σωστή ανάδειξη των συναισθηματικών φορτίων του παρελθόντος και του παρόντος, αποδυναμώνει την κατά τα άλλα συγκλονιστική ιστορία και αποκόβει τον θεατή από την δραματική δυναμική της. Η συναισθηματική πολυπλοκότητα που βιώνει ο πρωταγωνιστής δεν αναδεικνύεται αποτελεσματικά, ενώ οι υπόλοιποι χαρακτήρες δεν εξετάζονται καθόλου. Αρχικά, η δραματική δομή κατασκευάζεται σωστά, στη συνέχεια όμως χάνει την ορμή της και η ταινία γίνεται υποτονική και αδύναμη. Ακόμα και η τελική σκηνή ενώ φέρει το δικό της φορτίο, αποδυναμώνεται από την γενική επιφανειακότητα και την εμπορική προσέγγιση της όλης προβληματικής και δείχνει αναποτελεσματική στο να συναντήσει την αλήθεια της. 
 Ο Κόλιν Φερθ φανερώνει για άλλη μια φορά το μεγάλο υποκριτικό ταλέντο του, αποδίδοντας πολύ σωστά, με σοβαρότητα και συγκροτημένα, τον άνδρα που αναζητά τη λύτρωση για την αδικία που υπέστη ως αιχμάλωτος πολέμου.
bigstar6.8 iconReviewed by My Films-In on the railway man- Rating:6,8 out of 10



         





imdb
rottentomatoes