CALVARY

ΓΟΛΓΟΘΑΣ

δράμα 2014

 Η ιστορία ενός καθολικού ιερέα, του Τζέιμς Λαβέλ, τον οποίο κάποιος από την ενορία του και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης, απειλεί ότι θα τον σκοτώσει μετά από επτά ημέρες.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα
ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζον Μάικλ ΜακΝτόνα
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μπρένταν Γκλίσον, Κρις Ο' Ντάουντ, Κέλι Ράιλι, Άινταν Γκίλεν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιρλανδία, Αγγλία
calvary image
 Η ταινία είναι επηρεασμένη από αληθινά γεγονότα που συνέβησαν στους κόλπους της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας και αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση πολλών παιδιών σε μια περίοδο τουλάχιστο τριάντα πέντε χρόνων (1925-1961). Παρεμφερή με την "Φιλομίνα" του Στίβεν Φρίαρς και τις "Κόρες της Ντροπής" του Πίτερ Μούλαν, η ταινία "Γολγοθάς" του Τζων Μάικλ ΜακΝτόνα, έρχεται να προστεθεί στις περιγραφές εκείνες που καταγγέλλουν την σκληρή και νοσηρή πραγματικότητα που υπήρχε σε πολλά ρωμαιοκαθολικά ιδρύματα. 
 Πρόκειται για ένα αντικληρικό, κοινωνικό δράμα με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, όχι πάντα σωστά συνταιριασμένα στην σεναριακή δομή του. Πέρα από τον πυρήνα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που προσεγγίζει χωρίς καθόλου μελοδραματισμό, η ταινία εξετάζει μια σειρά από φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα και τις προεκτάσεις τους όπως το θέμα της πίστης, το θέμα της μετάνοιας, των ενοχών, της συγχώρεσης, τον ρόλο και τη λειτουργία του εκκλησιαστικού θεσμού στη σύγχρονη κοινωνία, την υποκρισία του κλήρου και το φιλοχρήματο προσωπείο του, ασκεί αιχμηρή κριτική στους οικονομικούς θεσμούς και στη λειτουργία τους, αναφέρεται στο κανιβαλισμό της κοινωνίας, στον θάνατο και στη ζωή, στην φιλανθρωπία ως μέσο κάθαρσης των ενοχών, αλλά η καταληκτική και κύρια αιχμή του είναι η έλλειψη συμπόνιας και ουσιαστικής δράσης όταν τα γεγονότα που συμβαίνουν, δεν μας αγγίζουν και δεν μας αφορούν άμεσα. Παρόλο τον προβληματισμό και την πνευματώδη, ιδιότυπη αναζήτηση, η αποδυνάμωση της αφηγηματικής φόρμας έρχεται μέσα από την άνιση ανάπτυξη των χαρακτήρων, τον αποσπασματικό τρόπο εξέτασης αρκετών θεμάτων, την έλλειψη ρεαλισμού σε ορισμένες σεναριακές στιγμές, ενώ το σκοτεινό χιούμορ μοιάζει επιτηδευμένο και δοσμένο με αμήχανο τρόπο. Με το μηδενιστικό του τέλος, το κινηματογραφικό εγχείρημα του ΜακΝτόνα, κλυδωνίζεται τόσο, που η καταγγελτική ουσία του μένει μετέωρη και ανολοκλήρωτη.
 Να σημειώσουμε πως η ταινία περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.
bigstar7.6 icon Reviewed by My Films-In on calvary- Rating:7,6 out of 10



           





imdb
rottentomatoes