PA NEGRE

ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ

δράμα, εγκλήματος, 2010

  Ο Αντρέου είναι ένα νεαρό παιδί, το οποίο μεγαλώνει σε ένα μικρό αγροτικό χωριό στην Καταλονία, μετά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Μια μέρα γίνεται μάρτυρας ενός φρικτού εγκλήματος, για το οποίο οι αρχές υποψιάζονται ως δράστη τον πατέρα του. Ο Αντρέου για τον βοηθήσει, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιός είναι ο πραγματικός ένοχος και θα έρθει αντιμέτωπος με μια σειρά από ψέματα, συνωμοσίες και σκοτεινά μυστικά, που θα τον θέσουν σε μια συνεχή σύγχυση και δοκιμασία.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αγκουστί Βιλαρόνγκα
ΣΕΝΑΡΙΟ: Αγκουστί Βιλαρόνγκα
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Σέρζι Λοπέζ, Φρανσέσκ Κόλομερ, Μαρίνα Κόρνας
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισπανία, Γαλλία
pa negre image
  Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα Εμιλί Τεϊχιντόρ, που αναφέρεται στις επιπτώσεις του ισπανικού εμφυλίου πολέμου σε μια μικρή αγροτική περιοχή της Καταλονίας. Το φιλμ δεν δείχνει όπως σε άλλα ανάλογα κινηματογραφικά πονήματα, την επιπολαιότητα της σύγκρουσης, τις αδικοχαμένες ζωές και τη φρίκη του πολέμου. Η κινηματογραφία του Αγκουστί Βιλαρόνγκα, γίνεται μια μελέτη, μια βαθιά και σκοτεινή εξερεύνηση των φριχτών αποτελεσμάτων του πολέμου και της φτώχειας, πάνω σε αυτούς που μένουν ζωντανοί και κυρίως πάνω στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές.
 Η όλη δομή και οργάνωση της φιλμικής δυναμικής, στηρίζεται σε ένα κοινωνικό θέμα που σταδιακά γίνεται το κεντρικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φυλή και τις ζωώδεις προκαταλήψεις της που πολύ συχνά τη χαρακτηρίζουν. Πάνω σε αυτό ξετυλίγεται όλη η πλοκή και αναδεικνύεται εντυπωσιακά το πορτρέτο της ιδιότητας του κακού σύμφυτης της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας δραματικός ρεαλισμός που δείχνει τις ταξικές ανισότητες, τη νοσηρή ανισορροπία μεταξύ πλούσιων και φτωχών ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, το πως ο πόλεμος και η φτώχεια δημιουργούν ανθρώπους κτήνη, την ευθύνη της κοινωνίας και της οικογένειας απέναντι στη διαμόρφωση των ψυχισμών των νεαρών μελών τους, την σύνθλιψη των αρετών και της ευαισθησίας του ατόμου στον σκληρό κόσμο της πραγματικότητας, τη δύναμη του χρήματος που υποτάσσει και τσακίζει κάθε ιδεολογία, αλλοιώνει και διαβρώνει τις σχέσεις ακόμα και μεταξύ γονέων και παιδιών. Μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο ο μικρός ήρωας της ταινίας παγιδευμένος, βιώνει τη σκληρότητα και την βιαιότητα του κόσμου των ενηλίκων, ανδρώνεται και ανακαλύπτει με οδύνη την αλήθεια της κοινωνίας, των γονιών του, ακόμα και του ίδιου του εαυτού. Πολύ ενδιαφέρον σενάριο, με πολλές ανατροπές, αρκετούς μελοδραματικούς τόνους, ατμοσφαιρικά πλάνα, σκοτεινή εικονογραφία, οδυνηρές σκηνές με ερωτήσεις και οι απαντήσεις που δεν έχουν λόγια γιατί λυγίζονται από το συναίσθημα.
 Να σημειώσουμε, πως η ταινία σάρωσε τα βραβεία Γκόγια το 2011, έλαβε εννέα συνολικά, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.
bigstar8.4 icon Reviewed by My Films-In on pa negre- Rating:8,4 out of 10



         





imdb
rottentomatoes