IL CAPITALE UMANO

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

δράμα 2013

 Ένα τζιπ παρασέρνει έναν ποδηλάτη, μια νύχτα πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Το γεγονός αυτό θα αλλάξει αμετάκλητα τις ζωές δυο οικογενειών, με τρόπους που δε θα μπορούσε κανείς να περιμένει.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πάολο Βίρτζι
ΣΕΝΑΡΙΟ: Πάολο Βίρτζι, Φραντσέσκο Μπρούνι, Φραντσέσκο Πίκολο
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Βαλέρια Μπρούνι, Φαμπρίτζιο Μπεντιβόλιο, Βαλέρια Γκολίνο, Φαμπρίτζιο Τζιφούνι, Λουίτζι Λο Κάσκιο
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ιταλία, Γαλλία
το ανρθώπινο κεφάλαιο icon
 Το "Ανθρώπινο Κεφάλαιο" ξεκινά από το τέλος της υπόθεσης και η δομική οργάνωση του φιλμ χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, προσεγγίζοντας το συμβάν από τρεις διαφορετικές προοπτικές. Ούτε ο θεατής, ούτε οι ήρωες γνωρίζουν την αλήθεια σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της εξιστόρησης. Η λύση του μυστηρίου έρχεται σταδιακά και η ερμηνεία του τίτλου δίνεται μόνο στο τέλος της ταινίας. Ο σκηνοθέτης όμως δεν επικεντρώνει την προσοχή του στην κορύφωση των στοιχείων αγωνίας και γύρω από το ποιος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο συμβάν. Τα πυκνογραμμένα ανθρωπιστικά, κοινωνιολογικά και πολιτικά σχόλια των τεσσάρων κεφαλαίων, μετακινούν το ενδιαφέρον του θεατή από το θρίλερ στο δράμα
 Δυο οικογένειες, η μια της υψηλής κοινωνίας και των αδίστακτων χρηματιστών και η άλλη, μεσοαστική, που προσπαθεί με οποιοδήποτε κόστος να ανελιχθεί κοινωνικά, διατηρούν και οι δυο την ψευδαίσθηση του πλούτου ως καθαρή ευτυχία. Αυτό είναι το κυρίαρχο σχόλιο του Βιρτζι. Το θεματικό υλικό όμως που προέρχεται από μια κοινωνία που μετρά την αξία ενός ατόμου με βάση το χρήμα, είναι πλούσιο. Η κινηματογραφία του Βίρτζι εισχωρεί βαθιά στις σχέσεις των ανθρώπων που ανήκουν στις τάξεις που προαναφέρθηκαν και στη σύγχρονη οργάνωση της κοινωνίας. Αποτυπώνει  τον υπολογιστικό διακανονισμό των σχέσεων, την υποκρισία, τον πόνο, την ματαιοδοξία, την δυστυχία, την αποξένωση και εν τέλει τον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων και την πτώση των κοινωνικών αξιών μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Από αυτή τη λαίλαπα δεν ξεφεύγει ούτε η τέχνη. Κουραστική, μη κατανοητή, όμως άριστο μέσο διαφυγής από την πλήξη και την ανία για τους πλούσιους και τους δήθεν ή άριστο μέσο για ξέπλυμα χρήματος. Στην κοινωνία των ανταλλαγών και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, του σκληρού ανταγωνισμού, της διαφθοράς, του φόβου για την διαφορετικότητα του άλλου, της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο, πως μπορεί να αξιολογηθεί η ζωή ενός ανθρώπου; Ποια μπορεί να είναι η αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα, σε μια τέτοια κοινωνία;
 Σκιαγραφία του ευκατάστατου ιταλικού νότου, που βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις δυτικές κοινωνίες του σήμερα. Πυκνό σενάριο, καλές ερμηνείες, ικανοποιητική σκηνοθεσία και φωτογραφία.
 Να σημειώσουμε πως η ιστορία είναι βασισμένη στη νουβέλα του Αμερικανού Στέφεν Άμιντον. Η πρεμιέρα της ταινίας στην Iταλία έγινε τον Ιανουάριο που μας πέρασε και από τότε η ταινία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ιταλικού box office με πάνω από επτάμισι εκατομμύρια εισιτήρια.
bigstar8.0 iconReviewed by My Films-In on il capitale umano- Rating:8,0 out of 10



           





imdb
rottentomatoes