WAKOLDA

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

δράμα, θρίλερ, ιστορικό 2013

 Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1960 στην Παταγονία της Αργεντινής. Ένας Γερμανός γιατρός θα γνωριστεί με μια οικογένεια της περιοχής. Οι οικογένεια χωρίς να γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι θα τον φιλοξενήσει στο πανδοχείο που έχει πρόσφατα ανοίξει.  Ο γιατρός με τους ευγενικούς του τρόπους και την χαρισματική φυσιογνωμία του, θα τους κερδίσει και σιγά σιγά θα τον αποδεχτούν, ώσπου να ανακαλύψουν πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της ανθρωπότητας.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λουσία Πουέντσο
ΣΕΝΑΡΙΟ: Λουσία Πουέντσο
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Άλεξ Μπρέντεμιουλ, Ναταλία Ορέιρο, Φλορένθια Μπάδο, Ντιέγκο Περέτι
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Νορβηγία
wakolda image
 Πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ, το συνταρακτικό στοιχείο του οποίου είναι το δυνητικά αληθινό γεγονός που αφηγείται. Είναι γνωστή η ιστορία του Τζόζεφ Μένγκελε, του Γερμανού αξιωματικού των Ες Ες και επικεφαλής γιατρού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς. Μια παράνοια στο χώρο της ιατρικής, που εξολόθρευσε άγνωστο αριθμό ανθρώπων πειραματιζόμενος πάνω τους με αποτρόπαιες μεθόδους, προκειμένου να θεμελιώσει τις φυλετικές του θεωρίες. Λίγο πριν τελειώσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και με τη βοήθεια άλλων εγκληματιών πολέμου κατέφυγε στην Λατινική Αμερική όπου και συνέχισε τα φρικαλέα πειράματά του, κυρίως πάνω σε δίδυμα και μικρόσωμα άτομα που εξέφραζαν γι αυτόν την γενετική ανωμαλία. 
 Ως πρώτη ανάγνωση η πλοκή και η αγωνία χτίζεται σωστά, με αργό και σταθερό τρόπο συνεπικουρούμενη από αχανή, γκρίζα τοπία, ωστόσο συγκρατημένα και χωρίς να εκμεταλλεύεται το θέμα που έχει τη δύναμη να σοκάρει.
 Οι καθεαυτού θεματικές κρύβονται πίσω από την αίσθηση αγωνίας που δημιουργείται και σε μικρές λεπτομέρειες καθ όλη τη διάρκεια του φιλμ. Επισημαίνονται η γοητευτική παραπλάνηση που μπορεί να ενέχει το κακό ή αλλιώς, το φαίνεσθαι και το είναι που τις περισσότερες φορές δεν συμπίπτουν, το κοινωνικά αποδεκτό, η διαφορετικότητα, η ομοιομορφία και οι τρόποι που αντιμετωπίζονται από την κοινωνία. Πως και γιατί η μητέρα και το κορίτσι βρέθηκαν τόσο κοντά σε κάτι τόσο απειλητικό και κατ΄επέκταση πως και γιατί οι χώρες της λατινικής Αμερικής υπέθαλψαν στα εδάφη τους όλους αυτούς τους εγκληματίες πολέμου; Ευρηματικός ο παραλληλισμός με τις κούκλες για το κανονικό και την ομοιομορφία, ενδιαφέρουσα η σύγκριση των εμμονών που είχαν τόσο ο πατέρας όσο και ο γιατρός και χρονικά σε σωστό σημείο το σεναριακό ταίριασμα της μυθοπλασίας με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
 Να σημειώσουμε πως η ταινία έχει αποσπάσει δέκα βραβεία της ακαδημίας κινηματογράφου της Αργεντινής, ενώ ήταν και υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ Καννών.
bigstar7.6 iconReviewed by My Films-In on the german doctorRating:7,6 out of 10



         





imdb
rottentomatoes