THE SELFISH GIANT

Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

δράμα 2013

 Δυο έφηβοι, ο 13χρονος Άρμπορ και ο καλύτερός του φίλος Σουίφτι μεγαλώνουν σε μια πόλη της βόρειας Αγγλίας. Μετά την αποβολή τους από το σχολείο προσπαθούν να βγάλουν κάποια χρήματα με το να μαζεύουν παλιοσίδερα και να κλέβουν καλώδια, τα οποία και πουλούν στον ρακοσυλλέκτη της περιοχής. Ο Άρμπορ προσπαθεί να βγάλει περισσότερα χρήματα κλέβοντας και μεταπωλώντας αντικείμενα που ανήκουν στον ρακοσυλλέκτη, όμως πιάνεται και θα πρέπει να δουλέψει περισσότερο για να ξοφλήσει το χρέος του. Στην προσπάθειά του αυτή...


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κλίο Μπάρναρντ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Κλίο Μπάρναρντ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας, Σον Γκίλντερ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία
the selfish giant image
 Ποιος είναι ο κόσμος που προτείνει η κοινωνία των μεγάλων στα παιδιά; Ποιο είναι το κοινωνικό μοντέλο που παραδίδουν οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους και τι τους προσφέρει; τα κεντρικά ερωτήματα της ταινίας.
 Πρόκειται για μια εκπληκτική περιγραφή της δύσκολης εφηβικής ηλικίας δυο αγοριών που μεγαλώνουν σε μια βιομηχανική περιοχή στη βόρεια Αγγλία.
 Η σκηνοθετική ματιά εισχωρεί στο διαβρωτικό περιβάλλον που ζουν, όπου και εξερευνoύνται τα αίτια της παραβατικής συμπεριφοράς, της συναισθηματικής διαταραχής και των ψυχολογικών προβλημάτων αυτών των παιδιών, των οποίων η ερμηνεία τους δεν μπορεί παρά να μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη του θεατή.
 Βιομηχανικό περιβάλλον, ηλεκτροφόρα καλώδια, ομίχλη από ρύπους, συρματοπλέγματα, εικόνες μουντές, θολές, βουτηγμένες στην απαισιοδοξία και τη λύπη.
 Η οργάνωση του εαυτού, η αντίληψη του άλλου και η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο γίνεται σε μια σκληρή κοινωνία που δεν προσφέρει κανένα έρεισμα, καμία βοήθεια, κατανόηση ή προστασία. Από τη μια, ο χώρος διαβίωσης είναι υποβαθμισμένος, διαταραγμένος, στερημένος από κάθε θετικό σύστημα αξιών. Από την άλλη, το οικογενειακό περιβάλλον βίαιο, δυσλειτουργικό, πεδίο δυσχερών βιωμάτων και αντίξοων συναισθηματικών εμπειριών. Η ακραία οικονομική στέρηση προκαλεί συγκρουσιακές σχέσεις σε όλο το κοινωνικό φάσμα, ενώ ούτε το σχολείο μπορεί να προσφέρει δυνατές λύσεις και βοήθεια για προσαρμογή. Η μόνη ύπαρξη μιας ικανοποιητικής σχέσης κατανόησης και προστασίας είναι αυτή που οι δύο ήρωες έχουν μεταξύ τους και που αντισταθμίζει τις δυσχερείς κοινωνικές επιδράσεις και την ελλειπή γονική φροντίδα.
 Ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός της ζωής αυτών των παιδιών, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι ελπίδες τους; Ευαίσθητη, συγκλονιστική και σκληρά ρεαλιστική.
bigstar8,7 iconReviewed by My Films-In, on the selfish giant- Rating:8.7 out of 10



           





imdb
rottentomatoes