PHILOMENA

ΦΙΛΟΜΙΝΑ     

δράμα 2013

 Πρόκειται για την πραγματική ιστορία της Φιλομίνα Λι, η οποία όταν ήταν έφηβη έμεινε έγκυος και αναγκάστηκε κατόπιν να ζήσει σε μοναστήρι, όπως επίσης και να δώσει τον γιο της για υιοθεσία. Πάντα αναζητούσε το παιδί της, έστω κι εάν δεν είχε δικαίωμα να το κάνει. Πενηντάχρονη πια, συναντά τον Μάρτιν Σίξσμιθ, έναν δημοσιογράφο, ο οποίος προσφέρεται να τη βοηθήσει να βρει τον γιο της. Μέσα από το ταξίδι της αναζήτησης, θα έρθουν αντιμέτωποι με αλήθειες, που θα αλλάξουν τους χαρακτήρες τους για πάντα.


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στίβεν Φρίαρς
ΣΕΝΑΡΙΟ: Στιβ Κούγκαν, Τζεφ Πόουπ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Τζούντι Ντεντς, Στιβ Κούγκαν
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αγγλία, Αμερική, Γαλλία.
philomena image
 Η δραματική φόρμα της ταινίας διαθέτει πολλά αντιθετικά στοιχεία που αναπτύσσουν συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ τους, ντυμένες με πολύ λεπτή ειρωνεία. Κεντρική αιχμή της ιστορίας ο καταναγκαστικός κοινωνικός έλεγχος μέσω κανονιστικών προτύπων που επιβάλλονται από τον θεσμό της θρησκείας. Η θρησκοληψία που ποινικοποιεί τις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις. Η κοινωνική απόκλιση και η αυστηρή τιμωρία. Από εκεί και πέρα έχουμε αιχμές για την υποκρισία στην πολιτική, για το σκληρό προσωπείο και την ασκούμενη χειραγώγηση του δημοσιογραφικού τύπου, για την ειρωνεία της ανώτερης κουλτούρας σε σχέση με τη λαϊκή.
 Η Φιλομίνα και ο Μάρτιν, είναι δυο διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετικούς προβληματισμούς και συμπεριφορές, γιατί βρίσκονται σε διαφορετικό κοινωνικό στάτους και διαθέτουν διαφορετικές κουλτούρες. Οι δυο αυτές κουλτούρες ανταγωνίζονται και συγκρούονται συνεχώς μεταξύ τους.
Ο Μάρτιν δημοσιογράφος, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης πάσχει από κατάθλιψη και κάνει αυτή την έρευνα ως θεραπεία. Θεωρεί τις ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος -σαν της Φιλομίνα δηλαδή-ιστορίες ευρείας κατανάλωσης, που μεταφράζονται σε νούμερα πωλήσεων. Υπερόπτης, υπολογιστικός, κρύος κριτής των γεγονότων, στέκεται με αμηχανία και αδιαφορία εμπρός στον πόνο του άλλου. Η Φιλομίνα, συνταξιούχος νοσοκόμα, συμπονετική αλλά κριτική Αγγλίδα, διαθέτει μια προσωπικότητα η οποία είναι διαμορφωμένη μέσα από τα κανονιστικά πρότυπα του καθολικισμού, τα οποία βέβαια μεγαλώνοντας, καταφέρνει, κάποια από αυτά και ξεπερνά. Μέσα από την αναζήτησή τους οι χαρακτήρες και των δυο εξελίσσονται. Ο Μάρτιν που έβλεπε τα γεγονότα μονοδιάστατα και υπολογιστικά, στο τέλος αλλάζει κατανοώντας τον ανθρώπινο πόνο. Έτσι ο εαυτός του μπαίνει στη θέση που κάποτε έκρινε και κατέκρινε και η Φιλομίνα ναι μεν βρίσκει τη δύναμη και συγχωρεί αλλά αποφασίζει να μην κρύψει την ιστορία της πια όπως έκανε για 50 ολόκληρα χρόνια, αλλά να την δημοσιεύσει.
 Προσεγμένη παραγωγή, με εξαιρετικό, ευφυές σενάριο και πολύ καλή σκηνοθεσία. Όμορφα τα κοντινά πλάνα στο πρόσωπο της πολύ εκφραστικής Τζούντι Ντεντς. Έξοχος ο Στιβ Κούγκαν που χειρίζεται την σεναριακή ειρωνεία με σαφήνεια και κομψότητα. Συγχρονισμένη η μουσική με τα συναισθήματα όπως και τα χρώματα.
 Να πούμε μόνο ότι δεν μας άρεσε η τοποθέτηση προϊόντων στην ταινία και τέλος, το έργο είναι υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης ταινίας και α΄γυναικειου ρόλου.
bigstar8,5 iconReviewed by My Films-In on phiplomena- Rating:8.5 out of 10



             





imdb
rottentomatoes