FRUITVALE STATION

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

δράμα, βιογραφία 2013

 Ο Όσκαρ Γκράντ, είναι ένας αφροαμερικανός πρώην κατάδικος και άνεργος πατέρας, στην ηλικία των εικοσιδύο χρόνων. Μια μέρα πριν τελειώσει το έτος 2008, ο Όσκαρ αποφασίζει να αλλάξει ζωή του και να γίνει καλύτερος για τον εαυτό του και την οικογένεια του. Το βράδυ της παραμονής γιορτάζει μαζί με την οικογένειά του την έλευση του καινούργιου χρόνου και στη συνέχεια βγαίνει με τη γυναίκα του και τους φίλους του. Στο τρένο που παίρνουν για να πάνε σε μια γιορτή και λίγο πριν τη στάση για να κατέβουν, γίνεται φασαρία και έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία...


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ράιαν Κούγκλερ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ράιαν Κούγκλερ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Μάικλ Τζόρνταν, Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ, Κέβιν Ντουράντ, Οκτάβια Σπένσερ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αμερική
fruitvale station image
  Η ιστορία βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της εν ψυχρό δολοφονίας του εικοσιδιάχρονου 'Οσκαρ Γκράντ από την αστυνομία, στο Μπέι Έρια στο Σαν Φρανσίσκο, ανήμερα της πρωτοχρονιάς του 2009. Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο εκτός των άλλων, είναι η ωριμότητα με την οποία αποδίδεται το γεγονός αυτό, από τον κατά τρεις μήνες μικρότερο του Όσκαρ, σκηνοθέτη Ράιαν Κούγκλερ. Η ταινία είναι η δεύτερη σκηνοθετική προσπάθεια του μόλις εικοσιεφτάχρονου σήμερα Κούγκλερ, μετά το Lock's το 2009 και αμέσως καταλαβαίνει κανείς το πηγαίο ταλέντο που διαθέτει στην κινηματογραφική αναδίπλωση των γεγονότων. Παρά το γεγονός ότι  διαθέτει τις ίδιες ρίζες με τον 'Oσκαρ και πως την εποχή αυτή ήταν στη ίδια ηλικία με τον εκλιπόντα ή  το ότι έτυχε να ήταν στο Bay Area εκείνη την εποχή και αφουγκράστηκε τα γεγονότα, είδε το όλο το υλικό το οποίο φυσικά και τον σόκαρε, ωστόσο, όλα αυτά, δεν τον εμπόδισαν να δει το θέμα του ξεκάθαρα και να μας πει τη ιστορία του όσο πιο λιτά γινόταν, καθαρά και απλά και κυρίως χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και ποδηγετικές τάσεις. 
 Ο Κούγκλερ, καταγράφει τη ζωή του Όσκαρ το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τις προσπάθειες που κάνει ο ήρωας για αλλαγή, τους προβληματισμούς του για ένα καλύτερο αύριο, την ανάγκη του για επικοινωνία, αποδοχή και αγάπη, τη μάχη του απέναντι στο εύκολο και βρώμικο κέρδος όταν δεν του δίνεται η ευκαιρία στην εργασία και μας προετοιμάζει, μας δίνει, με την σκηνή που κάποιος σκοτώνει ένα σκυλί, προσπερνώντας με το αυτοκίνητό του εντελώς αδιάφορα για τη ζωή που χάθηκε, -δηλώνοντας ότι στο αξιακο ανθρώπινο μετρικό σύστημα δεν έχουν  όλες οι ζωές την ίδια αξία- ένα  σημάδι του τι θα επακολουθήσει. Τελικά κάνει ένα δυνατό σχόλιο πάνω στη φυλετική αντίληψη και στην κατάχρηση εξουσίας, καθαρό ρεαλιστικό και συναρπαστικό.
 Ανεπιτήδευτος, αξιοπρεπής, έξοχος ο Μάικλ Τζόρνταν, μετέχει κι αυτός στην προσπάθεια του σκηνοθέτη για την ανάδειξη του τραγικού χαρακτήρα του Όσκαρ.
bigstar7,7 icon Reviewed by My Films-In on fruitvale station- Rating:7.7 out of 10



             





imdb
rottentomatoes